Inspekcija tvrdi da su mliječne formule u Crnoj Gori bezbjedne

forumulaZdravstveno-sanitarna inspekcija saopštila je danas da su adaptirane mliječne formule koje se uvoze na crnogorsko tržište zdravstveno bezbjedne, kao i da dobijeni rezultati analiza iz laboratorija kada se ispituju na sadržaj mikotoksina, pesticida i teških metala odgovaraju granicama propisanim važećim pravilnikom koji definiše nihov nivo.

U Velikoj Britaniji su u časopisu  BMC Pediatrics prošle sedmice objavljeni rezultati analize mliječnih forumula Aptamil, Hipp Organic i Cow and Gate koja je pokazala da su u njima pronađeni tragovi metala, tačnije aluminijuma, čije su vrijednosti višestruko veće nego što je dozvoljeno u vodi. Udruženje Roditelji zatražilo je zbog toga od Ministarstva zdravlja i nadležne inspekcije da saopšte javnosti da li u formulama koje se mogu kupiti u Crnoj Gori ima tragova metala i u kojim količinama.

Na crnogorsko tržište se uvoze formule iz Njemačke – Aptamil1, Humana, Novalac i Hipp, kao i Bebelac1 iz Holandije.

Glavni zdravstveno-sanitarni inspektor Višnja Orban pojasnila je da hranu za odojčad prilikom uvoza prate sertifikati i laboratorijske analize zemalja proizvođača.

Sanitarni inspektor prilikom svakog uvoza pregleda dokumentaciju i uzme uzorke za analizu na zdravstvenu bezbjednost i šalje uzorke u akreditovane laboratorije.

“U laboratorijama se provjera metala u dječijim formulama vrši na osnovu propisanog Pravilnika o dozvoljenim količinama teških metala, mikotoksina i drugih supstanci u hrani, koji je usklađen sa zakonodavstvom EU”, navodi se u dopisu Zdravstveno-sanitarne inspekcije udruženju Roditelji.

Analiza rađena u Velikoj Britaniji započeta je 2010. godine, kada je prvi put ukazano na visoke nivoe aluminijuma u mlječnim formulama, a nastavljena je ove godine, kada su istraživači Univerziteta  Keele utvrdili da najveći svjetski proizvođači nijesu smanjili nivo metala u formulama.

Istraživači su potvrdili da mlijeko za odojčad sadrži i do 100 puta više aluminijuma od majčinoga mlijeka što može uzrokovati zdravstvene probleme u kasnijem razvoju. Aluminijum se povezuje s neurološkim bolestima, defektima kostiju i demencijom.

Proizvođači tvrde da ne dodaju aluminijum u prehrambene proizvode, ali pojašnjavaju da su često pakovani u aluminijsku foliju, a uz to se metali mogu pronaći u sastojcima od kojih se pravi mlijeko. Kao primjer su naveli da se aluminijum nalazi u biljkama soje zbog kiselog tla na kojem se uzgajaju.

U časopisu BMC Pediatrics se oglasio i Hipp iz kojeg je objašnjeno da je aluminijum opšte prisutan metal u zemljinoj kori i samim tim se nalazi u mnogim namirnicama, uključujući  najmanje količine u mliječnim sastojcima koji se koriste u proizvodnji formula.

U Hippu tvrde da je njegovo prisustvo u hrani neizbježno.

“Nivo aluminijuma u hrani može da varira u velikom rasponu, tako da izmjerene vrijednosti u bilo kojoj studiji ne moraju biti tačno reprezentovane normalne vrijednosti pronađene u bilo kojoj hrani. Druge serije od istog proizvoda mogu sadržati sasvim različite nivoe aluminijuma”, piše u saopštenju Hipp-a.

Oni ukazuju i da ne postoji zakonski definisan nivo aluminijuma u hrani, bilo za opštu ili namjensku potrošnju u adaptiranoj mliječnoj hrani.

“Međutim, mi u Hipp-u vas uvjeravamo da su svi naši sastojci izloženi veoma strogim kontrolama kvaliteta”, tvrdi ovaj njemački proizvođač dječije hrane.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

Leave a Reply