Rodni se pridružuje kampanji Svako dijete treba porodicu

RodniBritanski glumac Nikolas Lindhrst (Nicholas Lyndhurst), poznat po ulozi Rodnija iz televizijske serije BBC-a Mućke, pružiće podršku kampanji za podizanje svijesti građana o hraniteljstvu Svako dijete treba porodicu.

On će naredne sedmice tim povodom boraviti u Crnoj Gori.

Tokom posjete 14. i 15. oktobra, glumac će se sresti sa djecom, hraniteljima, kao i stručnjacima za hraniteljstvo. On će takođe posjetiti lokalnu inkluzivnu školu i sresti se sa studentima fakulteta dramskih umjetnosti koji su učestvovali u pripremi knjiga u audio formatu za djecu sa oštećenjem vida.

Glavni događaj će se održati u Kraljevskom pozorištu Zetski Dom gdje će se predstavnici Vlade, ministri i partneri pridružiti kako bi zajednički ukazali na štetne posljedice smještanja djece u institucije. Popularni glumac će nakon toga uručiti sertifikate djeci koja su učestvovala u snimanju jednominutnih filmova na temu prava djeteta na život u porodici.

Gospodin Lindhrst će posjetiti i centre za socijalni rad, koji će u okviru događaja Otvorenih vrata informisati zainteresovane građane o tome kako postati hranitelj. Deset centara za socijalni rad će organizovati slične događaje Otvorenih vrata do kraja godine.

Kampanja Svako dijete treba porodicu je dio šire reforme sistema socijalne i dječje zaštite koja omogućava socijalno ugroženoj djeci, kao i djeci sa smetnjama u razvoju da budu zbrinuta na hraniteljstvu. Vlada Crne Gore sprovodi višegodišnju reformu uz tehničku pomoć UNICEF-a i UNDP-a i finansijsku pomoć Evropske unije.

Crna Gora u okviru ove kampanje želi da promoviše pravo svakog djeteta na život u porodici, kao i da utiče na promjenu mišljenja 58odsto svojih građana koji smatraju da je smještanje djece u instituciju dobro rješenje za djecu bez adekvatnog roditeljskog staranja.

Mnogi građani nisu upoznati sa istraživanjima koja pokazuju da se smještanjem u institucije djeca u ranom djetinjstvu izlažu riziku od zaostajanja u psihološkom, emotivnom i fizičkom razvoju. Omogućavanje djeci da rastu u toplom porodičnom okruženju je ključno kako bi im se pružila šansa da dostignu svoj puni potencijal i postanu aktivni članovi društva, tvrde u UNICEF-u.

“Osnovno pravo svakog djeteta je da o njemu brinu biološki roditelji, i da kada to nije moguće, to onda rade druge posvećene i brižne odrasle osobe”, smatra šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžamin Perks.

Istraživanja pokazuju da je manje vjerovatno da će roditelji kojima je pružena pomoć u domovima zdravlja i porodilištima napustiti svoje dijete ili ga smjestiti u instituciju, naglasio je Perks, dodajući da UNICEF takođe promoviše da sva djeca – sa i bez smetnji u razvoju – treba zajedno da uče u lokalnoj školi.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply