Polagaće i književnost, gramatiku i leksiku iz jezika

srednja skolaMaturski i stručni ispit iz crnogorskog-srpskog, hrvatskog, bosanskog i albanskog jezika i književnosti od ove školske godine neće se sastojati samo od eseja, već će prvi put biti uvrštena književnost, gramatika i leksika. Za sve ostale ispite koji se polažu na maturi nema promjena.

Direktor Ispitnog centra Željko Jaćimović za Pobjedu kaže da će maturanti iz crnogorskog-srpskog, hrvatskog, bosanskog i albanskog jezika i književnosti od ove školske godine polagati kompletan ispit koji u dijelu eseja nosi približno 40 odsto ocjene, a književnosti, gramatike i leksike 60 odsto.

Pozitivno mišljenje na polaganje kompletnog ispita dala je maturska komisija koju predvodi ministar prosvjete, a sačinjavaju je najrelevatniji ljudi iz oblasti obrazovanja, direktori obrazovnih institucija i predsjednik Nacionalnog savjeta.

„Kako bi što bolje pripremili maturante organizovaćemo dodatnu pripremu, odnosno pilot testiranje i to u decembru. Profesorima u svim školama poslaćemo test koji će oni nakon testiranja maturanata ocijeniti. Nakon toga dobićemo informacije šta su učenici dobro uradili, šta nijesu, i na šta treba obratiti pažnju. Na taj način ostaje prostor da se do aprila kada je polaganje, naprave korekcije“, pojasnio je Jaćimović.

Prema njegovim riječima, uvođenjem ove novine odgovoreno je na primjedbe, odnosno na ono što se u praksi pokazalo kao problem.

Podsjetimo da su maturanti ranije zahtijevali da se ispit polaže putem eseja, međutim ispostavilo se da im je procjena bila loša jer upravo u tom segmentu nijesu pokazali zavidno znanje.

On je rekao da su do sada imali žalbe od dobrih učenika, da ne mogu da pokažu adekvatno znanje i da se na ovaj način, kako je rekao, izlazi u susret upravo njima.

„U toku je izmjena pravilnika o načinu postupku i vremenu polaganja ovog ispita u gimnazijama i stručnim školama. Očekujemo za par dana da bude završen. Napominjem da je maturska komisija koja je zadužena za strategiju mature još u junu donijela odluku da ispit bude kompletan, što je i struka podržala na veliko zadovoljstvo Ispitnog centra“, rekao je Jaćimović.

On je istakao da će predstavnici Centra obići svaku školu, organizovati sastanak sa direktorima, profesorima, predstavicima učenika i roditelja, kako bi ih upoznali sa novinama.

Izvor: CDM

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply