Radiće se nacionalne smjernice za dojenje

pressMinistarstvo zdravlja i ljekari uskoro će početi rad na izradi nacionalnih smjernica  koje se odnose na dojenje, najavljeno je danas na konferenciji za novinare povodom Nacionalne nedjelje promocije dojenja.

Nedelja dojenja u Crnoj Gori se tradicionalno obilježava u prvoj sedmici oktobra, s ciljem da se promoviše i pruži podrška dojenju, koje je zbog majćinog mlijeka, od neprocjenjivog značaja za razvoj i zdravlje novorođenčeta, odojčeta i majke.

U Crnoj Gori prema posljednjim podacima UNICEF-a iz 2009. godine samo 19 odsto majki isključivo doji svoju djecu u prvih šest mjeseci, što znači bez bilo kakvih dodataka, vode, čajeva, adaptiranog mlijeka, čvrste hrane, a svaka četvrta podoji svoje dijete u prvom satu od rođenja djeteta.

„To je dvostruko manje od prosjeka zemalja u razvoju, koji je 38 odsto“, kazala je na konferenciji pomoćnica ministra zdravlja Mira Jovanovski Dašić.

Prema njenim riječima, izostanak dojenja može dovesti do stvaranja rizićnih faktora u stvaranju bolesti, a dugoročan uticaj može uključivati loše rezultate u školi, smanjenu produktivnost, slabiji intelektualni i društveni razvoj illi hronične bolesti.

Izvršna direktorica Udruženja Roditelji Kristina Mihailović je pojasnila da se na osnovu komunikacije sa majkama  zaključuje da su nedovoljna informisanost žena i edukacija jedan od glavnih problema u dojenju, ali i nedovoljna podrška zdravstvenog sistema i neistovjetan način savjetovanja koji je prilično zbunjujući i utiče na odluku o tome dužini dojenja.

Ona očekuje da će smjernice čija je izrada najavljena, pomoći što kvalitetnijoj podršci dojenju.

Dojenje, kako je rekla, može na početku da donese manje probleme, koji ako dojilje nemaju pravu informaciju i adekvatnu pomoć, postaju mnogo veći i majke vrlo često zbog toga odustaju.

„Trudićemo se kao Udruženje da osim što ćemo informisati i edukovati majke, prenoseči im stavove ljekara, obezbjedimo i podršku grupe koju će činiti majke koje su iskusne u dojenju i koje će nakon obuke biti podrška zdravstvenom sistemu, a prevenstveno majkama da im u svakom trenutku, kada to žele, pomogne i da im bude podrška“, najavila je Mihailović.

Ona je napomenula da ta vrsta podrške ne bi bila zamjena za savjet ljekara, već je to vrsta vršnjačkog savjetovanja, koje u svijetu postoji više od 50 godina i daje odlčne rezultate u podršci dojiljama.

Izvor: MINA

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply