Naučite dijete da zavoli čitanje

djevjcica citaPrije pojave televizije, čitanje je bilo jako omiljena, a mnogima jedino dostupna vrsta zabave.  Samo ste tako, i slušajući dogodovštine ljudi koji vas okružuju, mogli da “ otputujete u daleke krajeve”  i upoznate neobične ljude. Pa i danas nema pedagoga, psihologa, kao ni slobodno mislećeg pojedinca koji neće istaknuti koliko je čitanje važno za zdrav razvoj i koliko nam novih obzorja otvara. Zato vjerovatno nema roditelja koji  se neće radovati ako primijeti da njegov mališan voli da čita. međutim, mnogi roditelji se danas žale da teško ili nikako ne uspijevaju da  privole dijete da uzme knjigu u ruku jer mnogo je lakše gledati televiziju ili pretraživati internet.

Jedno dugotrajno istraživanje, sprovedeno na Univezitetu Bristol-Led Avon pokazalo da roditelji djeci koju odmalena uče da čitaju i u njih usađuju ljubav prema knjizi osiguravaju dobar početak u školi i brže napredovanje i stvaranje navike čitanja. S druge strane duža izloženost televiziji u ranoj dobi ima suprotne rezultate. Tako barem tvrdi profesor James Law sa Univerziteta Newcastle koji je sproveo istraživanje o toj temi u saradnji sa stručnjacima s bristolskog univerziteta.

“To što radite s djecom i način na koji komunicirate s njima prije nego što napune drugu godinu, i koliko im čitate, mnogo je važnije od svega drugog što im možete pružiti”, kazao je profesor Law.

Ali ako ste radili tako, a dijete vam je već starije i knjiga mu nije draga, možete ga malim trikovima navesti na čitanje. Najvažnije je da idete korak po korak.

Stručnjaci napominju da ne moraju odmah to biti ambiciozni naslovi. Za sticanje navike dobri su i stripovi i časopisi koji će dijete u nekom životnom trenutku privući. Zbog toga se ne ljutite na njih kada vidite da čitaju neko štivo koje vi ni u snu ne biste odabrali, pod uslovom da je primjereno djetetovom uzrastu.

Kad se navikne na čitanje, polako će preći na zahtjevnije. Ali ako se taj polagani prelaz ipak ne dogodi, i tu ima lijeka. Budite lukavi i pratite što dijete u nekom priodu posebno zanima.  Ako ga posebno zanimaju dinosaurusi, ponudite mu knjigu, priču ili slikovnicu, zavisno od uzrasta, u kojoj se oni pojavljuju. Ako su malo veći i vidite da im je pažnju “ukrala” neka televizijska serija, možete im ponuditi knjigu koja će biti ili sadržajno slična ili opisivati period ili kulturu o kojima gleda na televiziji. A ako i ti vaši pokušaji ne donesu željeni plod, pribjegnite nagodbi.

Dogovorite se s djetetom da ćete ga poštedjeti neke kućne obveze (recimo, iznošenja smeća) sedmicu ili dvije, ako uzme i pročita neku knjigu u tome periodu. Vrlo često će ih pročitana knjiga podstaći da uzmu sljedeću. Ako se to i ne dogodi, ponovite nakon nekog vremena sličan scenario, a u međuvremenu nastavite da bacate mamce koji bi ih mogli privući čitanju.

Nabavite im strip koji je tematski vezan uz neki sadržaj koji ih zanima ili zajedno s djetetom na internetu potražite sadržaje i knjige koji obrađuju područje koje dijete zanima. Tako će naučiti i da šire i informativnije koriste nternetom, jer je i na njemu mnogo zanimljivih sadržaja za čitanje.

Izvor: SuperMila

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply