Ženama treba oko godinu da vrate figuru nakon porođaja?!

mama i beba1Iako poznate ličnosti koje su postale majke, poput Viktorije Bekam i Džesike Albe vitku liniju vraćaju za mjesec do dva nakon porođaja, ovaj čudesni oporavak skoro je nedostižan za ostatak ženske populacije.

Istraživanje koje je sproveo britanski sajt za žene Mojomums na uzorku od hiljadu majki različitog starosnog doba, pokazalo je kako je tipičnoj ženi u prosjeku potrebno godinu dana, jedan mjesec i dvije sedmice da povrati figuru i ponovo se osjeti poželjnom.

Psihilozi pojašnjavaju da trenutak kada žena dobije bebu mijenja život i ne možete se očekivati da preko noći postane  ista žena koja je bila prije tog događaja. Majkama je potrebno vrijeme da se prilagode, da se ne izlažu pritiscima bilo kakvih vrsta i odupru poređenju sebe sa drugim majkama, savjetuju im psiholozi.

Mlade mame su priznale da je period skidanja kilograma nakon porođaja bio čak pet mjeseci duži od očekivanog.

Oko 10 odsto žena rekli je kako im je trebalo i više od dvije godine da se ponovo osjećaju poželjno, dok njih 15 odsto tvrdi da još nemaju taj osjećaj. Razlozi za to leže u stalnom umoru i nakupljenim kilogramima, ali i u činjenici da više nemaju vremena samo za sebe.

Međutim, čak 43 odsto žena priznaje da su osjećaj samopouzdanja i seksipilnosti vratile nakon povratka na posao, koji im je omogućio zdrav balans između posla i svakodnevnog života i obaveza. Oko 60 odsto mladih majki tvrdi da je dužina porodiljskog odsustva uticala na dužinu oporavka, odnosno da što su duže odsustvovale sa posla više im je trebalo da se vrate u stanje prije trudnoće i porođaja.

Izvor: B92

Leave a Reply