Kako odvići dijete da se uspavljuje držanjem mamine kose?

spavanje2Pitanje od Jovane: Imam bebu od 16 meseci, koja se uspavljivala tako što bi držala moju kosu, međutim to joj je postala svakodnevna potreba. Moje pitanje je kako da je najbezbonije odviknem od toga? Pokušala sam i sa igračkama, ali nije uspelo. Počela je noću non stop da se budi, tražeći dudu i moju kosu.

Odgovor od Milice Belade, dipl.psiholog, porodični psihoterapeut

Svako dijete ima neke rituale koji ih smiruju, čine da se osjećaju sigurnim i da su roditelji, u ovom slučaju Vi kao majka u blizini. To je normalna razvojana faza i nemojte se začuditi ako Vaše dijete bude ozbiljno negodovalo kada počnete sa odvikavanjem.

Prvo što morate znati je da je u procesu odvikavanja potrebno da budete krajnje dosljedni, jedini način da jednu naviku zamijenite drugom, boljom je da ne odustajete. Dakle, ako želite da Vaše ćerka umjesto Vaše kose u rukama drži igračku, svaki put kada  traži da dodiruje Vašu kosu, smireno odmaknite njenu ručicu i dajte joj igračku. Sigurno je da će se tome protiviti i pokušati da istraje u svom nastojanju ali Vi morate biti odlučni. To je na neki način, borba za moć između Vas i nje. I dijete uzrasta 16 mjeseci ima strategije – načine da ostvari ono što želi. Naravno mehanizmi saznavanja na tom uzrastu su prilično jednostavni i zasnivaju se na reakcijama drugih. Budući da je ona već jednom uspjela, pokušali ste sa igračkom i nijeste istrajali, Vaša ćerka sada zna da samo treba da nastavi da insistira na tome da Vam dodiruje kosu, Vi ćete popustiti. Dakle, imate cilj i način, držite se toga.

Počnite sa odvikavanjem tokom dana, kada je raspoložena. Možda je dobar način da koristite lutku koja ima dužu kosu, vlasi od kojih je napravljena podsjećaju na ljudsku kosu tako da to može biti adekvatna zamjena. Poželjno bi bilo i da to bude nova igračka sa kojom se dijete do sada nije susretalo. Ponavljam, svaki put kada  traži da dodiruje Vašu kosu, smireno odmaknite njenu ručicu i dajte joj igračku. Cilj je da Vaša čerka nauči, da ste Vi tu čak i dok dodiruje igračku.

Tokom noći važe ista pravila. Jedino u situaciji kada je baš uznemirena, i duži vremenski period ne može da zaspi, dozvolite joj da dodiruje Vašu kosu dok se ne umiri i zaspi, onda se premjestite i stavite lutku u njenu ručicu. Potrebno je da, ujutru kada se probudi, vidi da je spavala bez dodirivanja Vaše kose. Ako smatrate da će koristiti uključite i druge osobe. Na primjer, oca,  koji će joj dodatno pokazati da treba da se igra sa lutkom, a ne sa Vašom kosom. Ako budete dosledni, nova navika se može uspostaviti za 20-tak dana.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply