Bar će dobiti novi vrtić za 375 djece

bar vrtiJavna predškolska ustanova “Vukosava Ivanović Mašanović” iz Bara dobiće novi savremeni objekat površine tri hiljade kvadrata, koji će moći da primi 375 djece, a biće biće izgrađen u samom centru grada.

Za objekat u Baru dva miliona eura je obezbijeđeno iz  fonda Razvojne banke, objavio je Bar info.

Ministarstvo prosvjete radi na pripremi ugovora i tehničke dokumentacije, dobijanju saglasnosti od Regionalnog vodovoda i Opštine, a Opština Bar će osloboditi JPU “Vukosava Ivanović Mašanović” plaćanja naknade za uređenje i dijela obaveza prema Regionalnom vodovodu.

Direktorica JPU, Gordana Mijović je pojasnila da idejni projekat postoji već tri godine, da je revidiran, i da je čekao da se prikupi novac.

“Definitivno je novi savremeni objekat vrtića potreban Baru, jer broj prijavljene djece već godinama umnogome prevazilazi sadašnje kapacitete. Čak smo bili prinuđeni da i kancelarijske prostorije i hodnike pregradimo ili modifikujemo za potrebe prihvata mališana”, kazala je Mijović.

Prvo dječije zabavište na teritoriji barske opštine osnovano je pri osnovnoj školi u Starom Baru 1921. godine. Broj korisnika se stalno povećavao, pa je 1938. godine upisano tri pua više djece nego pri osnivanju ustanove, a otvoreno je i odjeljenje pri Državnoj narodnoj školi u naselju Popovići, na obodu Pristana, nedaleko od mora.

Kao samostalni vaspitni subjekti, ova dva dječija vrtića radila su do 1963. godine, kada su integrisani u veliku ustanovu koja nosi ime strijeljane studentkinje Vukosave Ivanović Mašanović.

Dječiji vrtić u Starom Baru radio je do 15. aprila 1979. godine, kada je katastrofalni zemljotres uništio objekat u kome su vaspitavani predškolci, a ponovo je otvoren prošle godine.

Zgrada vrtića na Topolici, u užem gradskom jezgru, datira iz 1972. a centralni vrtić u Makedonskom naselju izgrađen je 1979. godine.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply