Kako naučiti dijete da samo uči

ucenje1Školske obaveze prava su muka i djeci i roditeljima dok ne pronađu način koji funkcioniše za cijelu porodicu. Uz nekoliko savjeta lakše ćete naučiti dijete da samo savladava školske zadatke i osjeća se uspješno i zadovoljno.

Naučiti dijete kako da samostalno uči i da bude odgovorno prema školskim obavezama jedan je od težih roditeljskih zadataka na početku školovanja. Ali ako postavite li dobre temelje, kasnije će sve jednostavno ići lakše. Poznato je da bi svaki roditelj najradije sam napisao djetetov domaći zadatak jer je to barem dva puta brže, ali jednako tako su svi svjesni da to nije preporučljiva prečica. U postavljanju osnova kako naučiti dijete da samo uči i piše zadatke možda vam pomognu i ovi savjeti s KidsHealtha.

1. Imajte komunikaciju s učiteljima i redovno se informišite o napretku djeteta ili eventualnim problemima.

2. Odredite jedno mjesto u stanu gdje će se pisati domaće zadatke. Ako dijete nema svoj radni sto i pobrinite se da ima sav potreban pribor.

3. Uvedite uvijek isto vrijeme za učenje koje najbolje odgovara i ostatku porodice tako da neko bude uz dijete i može priskočiti u pomoć. Ako ste sretnici čije dijete rado samo radi domaće zadatke, nemojte se puno miješati, već samo kontrolišite je li sve napisano.

4. Kod zahtjevnijih ili dugotrajnijih zadataka pomognite djetetu da napravi plan odrađivanja i predložite male odmore. Tako će dijete biti zadovoljnije i produktivnije.

5. Za dobru koncentraciju djetetu ne bi trebalo ništa da smeta, a to se najviše odnosi na uključen televizor, muziku ili ostale članove porodice  poput braće i sestara koji se igraju u njegovoj blizini.

6. Uvijek pustite da dijete samo odradi zadatak i dođe do rješenja, a vi ga usmjeravajte i vodite do cilja.

7. Budite motivator i pitajte ga što su rekli učitelji, jesu li najavili neki kontrolni, želi li pomoć oko ponavljanja gradiva. Smislite simpatične kratke kvizove i zajedno ponovite gradivo.

8. Budite dobar primjer, to će najviše utivati na dijete. Volite li na primjer da čitate knjige, ponekad to spomenite djetetu i čitajte pred njim. Tada će i ono samo imati više zanimanja za knjige.

9. Pohvalite dijete za svaki uspjeh. Što je važno vama, postaje važno i djetetu, a to će biti i veća motivacija za buduće zadatke i dobre ocjene. Odličan test istaknite na vidljivo mjesto u domu i svakako ga pokažite bakama, djedovima…

10. Ako ne uspijevate da naučite dijete da uči i rezultati u školi su loši, potražite pomoć. Razgovarajte s učiteljem, školskim pedagogom ili nekim drugim stručnjakom i probajte uočiti uzrok neuspjeha. Baš poput vas, i dijete je nesrećno zbog neuspjeha pa će vam biti zahvalno kada zajedno pobijedite problem.

Leave a Reply