Antibiotici kao preventiva urinarnoj infekciji

beba guzaPitanje od Budimke

Moj dječačić od 7,5 mjeseci je prije mjesec dana imao urinarnu infekciju izazvanu E-coli. Dobio je antibiotike i ta bakterija ne postoji više u urinu. UZV je pokazao da je sve u redu sa bubrezima i urinarnim traktom. Međutim, nefrolog propisuje antibiotike (cephalexin na koji, kako sam vidjela, uopšte nije osjetljiva E-coli) i to u narednih nekoliko mjeseci. To je propisano u maloj dozi kao preventiva. Meni je ovo neprihvatljivo jer šta će onda antibiotik da ubija kad bakterija nema u urinu, vjerovatno zdrave ćelije i “dobre” bakterije? Riješena sam da ne trujem svoje dijete antibioticima, osim kad za to zaista ima razloga. Šta Vi mislite o tome?

Odgovor od dr Nine Mandić, PZU Doktorica Mica

Infekcija mokraćnih puteva u odojčeta je ozbiljno oboljenje izazvano bakterijama. Kad kažem “bakterijama”, znači zahtijeva energičnu terapiju antibioticima. Postoje standardi, tj. protokoli za liječenje i praćenje djece kod koje je dokazana urinarna infekcija i isti su svuda u svijetu.

Kod jednog broja djece koja su imala infekcije postoji sklonost da se ona ponovi i to je razlog što se daju antibiotici u maloj dozi, izvjesno vrijeme. Na ovaj način se ne uništavaju ćelije, niti dobre bakterije jer se antibiotik prepisuje u minimalnoj, tzv. zaštitnoj, a ne terapijskoj dozi.

Comments

  1. slavicabd

    Nazalost, prosli kroz slicno iskustvo. Ukoliko je dr preporucio profilaksu, vjerovatno postoji razlog zbog cega je…. Preporuka da se konsultujete sa dr Pavicevic u djecijoj bolnici, koja ce Vas uputiti u dalja ispitivanja, kako bi se utvrdio uzrok infekcije.

Leave a Reply