Gdje najčešće pravimo greške u vaspitavanju?

majka i sinSvi smo prošli kroz razne situacije sa našom djecom i dobro znamo da postoje i momenti kad naše disciplinske tehnike baš i ne funkcionišu. Možda ste pretjerano umorni i možda postoje bitke koje nijesu vrijedne borbe, ali ponekad bi trebalo pokazati ko je roditelj, a ko dijete.

Ne lažite dijete

Postoje situcije u kojima roditelji ne uspijevaju da pronađu drugi način na koji bi nagovorili dijete da bude poslušno. Možda žurite na posao, a vaš mališan ne želi da ide u vrtić i cijelo jutro slušate plač. Vaše dijete odbija da ode na spavanje ili ne želi da jede povrće… Možda mislite da je najbolje da ga zastrašite nekom od nerealnih laži: „Ako ne pojedeš svoje povrće, doćiće vuk iz priče da te pojede…“ Ovakve rečenice se često ucrtaju djeci u pamćenje i ona ih kasnije mogu koristiti dok su u vrtiću, ili se igraju sa drugom djecom, bespotrebno plašeći ostalu djecu. Ovakvo ponašanje vašeg djeteta može da ga dovede u nezgodnu situaciju, a i vas zajedno sa njim, u slučaju da su laži kojima ste se koristili bile veće i samim tim strašnije za dijete.

Ispunjavajte svoja upozorenja

Ako želite da vas djeca nikada ne slušaju – prijetite im, ali ne ispunjavajte svoje prijetnje. U parku, vaše dijete konstantno baca pijesak na stazu i ostalu djecu. Možete zaprijetiti djetetu da prestane ili ćete otići kući, u slučaju da to ne uradite, vaše dijete će nastaviti sa istim ponašanjem.

Nije zabavno biti strog roditelj, ali ako je dijete neposlušno za to bi trebalo da snosi posljedice. Kada samo ponavljate: “Ako ne prestaneš da razbacuješ pijesak uzeću ti koficu“, ali to i ne uradite, nećete zaustaviti neprihvatljivo ponašanje. Ono što vaše dijete čuje jeste da može da nastavi da radi to što radi sve dok ga mama ne natjera da prestane.

Dajte djetetu upozorenje, a zatim, ako vaše dijete nastavi sa neprihvatljivim ponašanjem, blago ga kaznite. U slučaju da bez obzira na upozorenje dijete i dalje radi istu stvar, jednostavno ga pokupite i idite iz parka. Sledeći put kad budete na igralištu, ako počne da se ponaša na isti način, podsjetite ga: „Sjećaš se kad smo morali da odemo iz parka, jer si se tako ponašao? Nadam se da danas nećemo morati da uradimo isto.“

Tata/mama koji popuštaju

Ponekad je jedan roditelja nesvjesan da narušava autoritet drugog roditelja time što ne uspijeva da odole tim slatkim malim stvorenjima. Ako vašem djetetu iznesete zajednički stav, ono se neće samo bolje ponašati, već ćete izbjeći i ulogu negativca. Ako vi i vaš muž koristite različite načine kažnjavanja i to je u redu, dokle god dijete snosi posljedice za određeno ponašanje. Dok vas dijete ne sluša, napravite zajedno listu pravila i razgovarajte o opcijama.

Prečesto podmićivanje djeteta

Možda vaše dijete i ne voli baš mnogo da jede, pa mu nudite parče čokolade, ako pojede povrće i piletinu iz tanjira. Budite oprezni, ako se prečesto budete koristili ovom metodom, ono može početi da vas kopira i da vas ucjenjuje: „Poješću sve, ako ću poslije dobiti čokoladu.“

Svima nama je ponekad potreban dobar mito kako bismo nagovorili dijete da pođe u nabavku sa nama, sjedi mirno za ručkom, ili se tiho igra dok odgledamo omiljenu seriju. Stručnjaci tvrde da je podrška i naglasak na dobrom ponašanju bolji način vaspitavanja. Umesto da detetu ponudite novu igračku zato što je mirno sedelo tokom ručka kod bake, recite mu kako ste ponosni na njega i koliko vas čini srećnim. Ne potcjenjujte moć razočarenja. Recite djetetu da ste jako tužni što je razbilo poklon koji vam je tata dao i ono će se osjećati neprijatno zbog svog ponašanja. Možda ćete se u trenutku osjetiti kao loš roditelj, ali vi zapravo pomažete djetetu da razvije savest.

Ne kršite sopstvena pravila

Možda blago udaranje djeteta po rukama i ljut odgovor dobro funkcionišu kad je vaše dijete neposlušno i kad se igra sa nečim što bi moglo da slomi, ali nemojte se iznenaditi ako vam vaspitačica skrene pažnju da vaše dijete udara drugu djecu kad mu uzmu igračke ili stanu u red ispred njega.

Ne samo da djeca imitiraju vaše ponašanje, već se često i pozivaju na njega. Pripazite da ne kršite sopstvena pravila koja ste postavili, jer će se dijete svaki put pobuniti kad očekujete od njega da ih poštuje.

Nemojte se iznervirati

Briga o malom djetetu zahtijeva mnogo strpljenja. Možete se naći u situaciji da ako počnete da vičete na svoje dijete ono vas jednostavno pošalje u vašu sobu. Dajte sebi dozvolu da se malo distancirate od situacije.

Udahnite duboko, izbrojte do deset i bićete mnogo efektivniji kao roditelj. Izađite iz sobe, ako je vaše dijete sigurno, a ako smatrate da ne možete da ga ostavite samo, zajedno promijenite prostoriju. Promjena ambijenta će pomoći i vama i djetetu da se smirite. U slučaju da je vaš muž kod kuće, prepustite mu kormilo. Ne zaboravite da su djeca eksperti u iritiranju svojih roditelja, ali ako možete da izbjegnete da situacija eskalira davajući jedno upozorenje i odmah potom kaznu, možda ćete uspjeti da ostanete mirni.

Ne čekajte previše dugo

Ne čekajte previše dugo na kaznu, jer se djeca ne sjećaju šta su pogriješila već sat vremena nakon učinjenog djela, a pogotovu ne sjutradan. Na primjer, ako vaše dijete udari dijete sa kojim se igra igračkom, ne otkazujte sjutrašnje druženje, već jednostavno oduzmite mu igračku.

Duga objašnjavanja i prepirke

Neki roditelji često provedu sate objašnjavajući djetetu kako je dobra ideja da ode na spavanje, jer ga sjutra čeka naporan dan kod bake. Koliko god ovo bilo primamljivo, malo dijete ne može da razumije šta pričate i vrlo je moguće da pričate u prazno.

Djeca nisu male kopije odraslih ljudi. Duga objašnjenja i uputstva jednostavno ne dopiru do njih. Recite djetetu jednostavno da nema kolača prije večere i preskočite dio gde mu objašnjavate da će slatko utoliti glad i da neće moći da večera. Izražavajte se riječima i izrazima koje dijete može da razume.

Vraćanje na pravi put

Opomenuli ste dijete, ali nijeste ispunili prijetnju. Vikali ste na dijete, jer se ono dralo na vas. Prevaziđite to. Svi mi pravimo greške. Objasnite djetetu da ste svjesni da ste napravili grešku i da bi trebalo svi da se potrudite da poštujete pravila.

Usporite, čak iako ojsećate da bi trebalo potpuno promijeniti način vaspitavanja. Izaberite dvije najznačajnije stvari i počnite od njih. Ne opterećujte dijete sa previše novih pravila. Popričajte sa svojim djetetom dok je ono mirno, kako bi znalo šta očekujete od njega.

Budite taktični. Recimo da vaše dijete plače svako jutro zbog doručka. Dajte mu dve opcije – na primjer: jaja ili sendvič. Na taj način će ono imati osjećaj da može da bira.

Dajte mu malo vremena. Potrebno je vrijeme kako bi se loš obrazac ponašanja promijenio. Ako budete dosljedni, vremenom će dijete popraviti svoje ponašanje.

Možda će biti potrebno deset ili dvadeset puta, ali na kraju će ono shvatiti.

Izvor: B92

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply