Djeca i sramežljivost – kako im pomoći?

SramezljivostNeka djeca već od svojeg ranog uzrasta pokazuju pojedina obilježja svog karaktera. Ono što većinu roditelja brine je pretjerana sramežljivost kod njihove djece.

Poznato je da  između dvije i tri godine sva djeca prolaze kroz fazu sramežljivosti, odnosno povlačenja od ljudi i djece koju ne poznaju. Taj period je kratak i prolazan, važno je samo ne pridavati tome preveliku pažnju i pokušavati to izbjeći.

Vrijeme prilagođavanja na nove ljude i novi prostor prolaze i odrasli, samo se to kod njih drugačije manifestuje. Međutim, što ako je vaše dijete jedno od one djece kojoj ta faza sramežljivosti ne prođe, nego postane jasno da je sramežljivost i povučenost dio njihovog karaktera?

Sramežljivost sama po sebi djetetu stvara mnoge probleme:

  • komunikaciji s drugim ljudima i djecom;
  • sa samopouzdanjem;
  • u stvaranju prijateljstava.

Zato je jako važno da vi ne stvorite djetetu dodatan stres zbog toga.

Prvo vi trebate da shvatite da sramežljivost nije nikakva mana i nikako joj na taj način ne treba pristupati. Ako želite da pomognete svom djetetu da se lakše nosi sa svojim problemom, dobro je krenuti razgovorom s njim o mogućim razlozima sramežljivosti.

Najčešći razlog – manjak samopouzdanja

Najčešći bezazleni razlozi su manjak samopouzdanja, strah od sramoćenja pred drugom djecom, strah od ruganja i slično. Dijete jednostavno može biti rezervisanije od drugih i da nema potrebu da se previše s nekim zbližava.

Takvim strahovima ne treba pristupati prezabrinuto, važno je stalno dijete uvjeravati u to koliko vrijedi i koliko je važno. Na taj način podizaćete njegovo samopouzdanje i s vremenom će lakše prilaziti drugoj djeci. Ukazujte mu stalno na neke njegove vrline, tražite od njega da govori u čemu je dobar i po čemu je poseban. Možete koristiti ogledalo i podsticati ga da govori o sebi. Prvo o izgledu, a zatim o karakteru. Potpitanjima ga podstičite da o sebi govori lijepe stvari. Tako će početi sve više primjećivati svoje pozitivne osobine, a sve manje uočavati bilo kakve nedostatke.

Razgovarajte o tome da je važno na taj način i druge cijeniti kako bi naučio da prava vrijednost dolazi iz osobe, a ne od garderobe koju nosi.

Ozbiljniji razlozi koje dijete može imati za sramežljivost mogu biti neke govorne mane, koje mu otežavaju komunikaciju pa lako od nje i odustaje, ili neka druga vrsta hendikepa zbog kojeg dijete teže savladava socijalne vještine.

S puno ljubavi, pažnje i podsticanja, možete djetetu podići nivo samopouzdanja do te mjere da prihvati sebe i da savlada socijalne vještine i pobijedi sram.

Dijete koje ima problem sramežljivosti, dobro je uključiti u neke aktivnosti za koje je zainteresovano i u kojima je dobar. Na taj način ćete mu dati priliku za podizanje samopouzdanja i priliku da se druži s drugom djecom s kojima dijeli interese.

Organizujte češće druženja djece kod vas doma jer je sramežljivom djetetu važno i osjeća se sigurnije na ‘sopstenom terenu’. Pružite djetetu puno pažnje i hvalite ga za svaki dobar postupak jer će tako od vas dobiti poruku da je vrijedno, a samim time će kroz djetinjstvo prolaziti sigurnije u sebe.

Izvor: Mali kreativci

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply