Kako pomoći djetetu koje ima visoku temperaturu

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

visoka tempPovišena tjelesna temperatura je pratilac, tj. simptom velikog broja bolesti. Ubjedljivo najčešći uzrok povišene temperature kod djece su infekcije.

Normalna tjelesna temperatura mjerena ispod pazuha (aksilarno) je do 37 stepeni. Kada se mjeri u guzi (rektalno), gornja granica tjelesne temperature je za pola stepena viša, 37,5.

Temperatura od 37,5 do 38 nije visoka i za tu djecu kažemo da su subfebrilna. Kada dijete ima preko 38 stepeni radi se o „pravoj“ povišenoj temperaturi, a kada je preko 39 kažemo da je to visoka temperatura.

Visoka tjelesna temperatura je znak neke bolesti, a infekcije su najčešći uzrok.Virusi i bakterije u organizmu pokreću odbrambenu reakciju imunološkog sistema. Jedna od manifestacija borbe organizma sa infektivnim uzročnicima je povišena temperatura.

Temperatura do 38, pa i do 38,5 ne zahtijeva obaranje, naročito ako je dijete dobrog opšteg stanja. Ako temperatura prelazi ove vrijednosti, potrebno je dati antipiretike, ljekove za snižavanje povišene temperature. U dječijem uzrastu se daju ili paracetamol ili brufen. Salicilate (andol, acisal) nikako ne davati djeci, kao ni voltaren čepiće (diklofen). Paracetamol ili brufen se mogu davati 4-6 puta dnevno, a pojedinačna doza je 10 mg/kg tjelesne mase djeteta. Ovi ljekovi mogu biti u vidu sirupa ili čepića. Dejstvo je isto samo je način davanja drugačiji, kada dijete pljuje ili povraća sirup stavićemo čepić.

Pored ljekova, bitno je i rashlađivanje djeteta. Dijete sa temperaturom ne treba utopljavati ni pokrivati. Posle antipiretika se savjetuje tuširanje mlakom vodom. Ako dijete ima groznicu ili neujednačenu temperaturu (ruke hladne, čelo vruće), treba sačekati da se sve ujednači, zatim dati sirup a onda tuširati. Tada temperatura nabrže pada.

Kada dijete ima povišenu temperaturu skoro obavezno izgubi apetit. Ako samo ne traži ne treba ga tjerati, jer će se tako lakše isprovocirati povraćanje. Međutim, dijete mora da pije, čak i ako nije raspoloženo za to. U periodima visoke temperature dijete gubi veće količine tečnosti znojenjem, isparavanjem, ali i ubrzanim disanjem, koje često prati visoku temperaturu, čak i kad nema bolesti pluća.

Povećanje tjelesne temperature ubrzava potrošnju energije u organizmu, a to takođe povećava potrošnju tjelesne vode. Zato je od izuzetnog značaja djetetu davati tečnost, najbolje vodu. Može da bude hladna voda, nije zabranjeno, i zabluda je da ćemo se još više razboljeti od hladne vode. Kada traži hranu, ona treba da je lagana, lako svarljiva, jer i gastrointestinalni trakt radi s manjim kapacitetima u toku bolesti.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply