Jutarnju rutinu pojednostavite kroz igru

budjenjeIzlazak iz kuće ujutro može da bude prilično stresan, pogotovo ukoliko imate dva ili više školaraca, ili mališane koji idu u vrtić i koji treba da se umiju, operu zube, obuku se, doručkuju…

Rutinu možete da pojednostavite kroz igru. Starijoj djeci objasnite da je potrebno da se obuku čim ustanu, odnosno čim završe sa toaletom. Napravite raspored po kojem svako od djece ujutru ima određene obaveze, a to će prilično da pomogne ako vas je više.

Ukoliko imate mlađe dijete psiholozi predlažu da naprave spisak omiljenih pjesama ili crtaća. Uvedite pravilo da kada se, na primjer, treća pesma ili crtani završe, to je vrijeme da dijete bude obučeno i spremno za polazak. Osim što će se zabaviti, dijete će naučiti i kako da raspoređuje svoje vrijeme.

Mlađoj djeci pomozite da završe sve jutarnje obaveze uz pomoć kartica. Na svakoj napišite ili nacrtajte, na primjer, oblačenje, češljanje, namještanje kreveta i poređajte ih po redu. Dijete će uzimati karticu po karticu i znaće šta treba da radi.

Važno je i da uvedete jasna pravila i da djetetu kažete šta od njega očekujete i šta treba da učini. Naoružajte se strpljenjem i razumijevanjem. Kažite mu da razumijete da je umorno, mrzovoljno i u žurbi, ali ga takođe zamolite da obavi sve što se od njega očekuje.

Izvor: Novosti.rs

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply