Kako trogodišnjakinji objasniti da mama i tata više nijesu zajedno?

razodPitanje od Biljane

Koji je najlakši način da djetetu objasnim da više ja i tata nismo zajedno? Majka sam trogodišnje djevojčice, i u zadnje vrijeme počela je baš često da ga traži, da dođe po nju u vrtić i tome slično. Nerviram se jako, ne znam kako da se postavim, kako da joj objasnim da živi samnom, a njega viđa povremeno? Molim Vas za par savjeta i za mene, a samim tim i za nju.

Odgivor od Milice Belada, dipl.psiholog, porodični psihoterapeut

Kao što ste i sami primijetili, nije baš lako objasniti djetetu od tri godine da su mama i tata razvedeni. Djevojčica od tri godine ne može da razumije šta razvod znači ali razumije i osjeća da je došlo do velike promjene, da tata više ne živi zajedno sa njom, da je atmosfera u kući drugačija, osjeća Vaše promjene raspoloženja, nervozu i zabrinutost. Stoga pokušajte da joj objasnite kako će sada stvari funkcionisati, kada će ići kod tate, koje promjene će dalje uslijediti. To je proces i zaista će biti potrebno neko vrijeme da se stvari ponovo ustale. Uvjerite je da je i tata  mama puno vole i da ćete biti uz nju i sada i u budućnosti. Čak bi najbolje bilo da to, kao roditelji, uradite zajedno. Za njeno zdravlje najvažnije je da se napravi dobar roditeljski savez između Vas kao majke i Vašeg bivšeg supruga kao oca.

Iako će Vam možda biti teško da u tome uspijete, pokušajte da roditeljstvo stavite ispred partnerstva. Do kraja života ćete biti roditelji svojoj djevojčici, iako nijeste partneri, pa bi valjalo da počnete sa građenjem roditeljskog saveza. Tek Vas u budućnosti očekuje mnogo odluka koje ćete kao roditelji zajedno morati da donesete.

Važno je da vodite računa o potrebama svog djeteta i da ih stavite ispred Vašeg ličnog osjećaja prema bivšem supružniku. Zato, ako sudskom zabranom, ili na neki drugi način nije izričito zabranjeno da djevojčica viđa oca osim određenim danima, porazgovarajte o tome sa bivšim suprugom, iz roditeljske pozicije. Ako njoj to znači, otac je saglasan, ako se ne krši nikakva sudska ili bilo koja druga zabrana, a Vama kao majci odgovara, otvorite i mogućnost da određenim danima otac dolazi po djevojčicu u vrtić. Napominjem, kao roditelji morate sarađivati i dogovarati se o budućnosti Vašeg djeteta.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply