Specifičan odnos očeva i sinova

Father son oceanOdnos očeva i sinova veoma je specifičan i od toga kao se on razvija, mnogo toga zavisi. Ukoliko želite da sa svojim sinom izgradite odnos povjerenja i ljubavi, morate da upoznate dijete, da mu se približite i da učestvujete u njegovom životu, slušate ga sa interesovanjem.

Psiholozi tvrde da nema univerzalnog recepta za tate, ali da postoje neka “pravila” koja morate da poštujete.

  • Potisnete svoja očekivanja i pustite sina da se razvija samostalno. Pritisak koji mnogi očevi vrše često nije verbalan već potisnut, psihološki. Zato zaboravite svoje ambicije i podržavajte interesovanja svog sina.
  • To što ste vi bili perspektivan sportista u mladosti ne mora da znači da će i on, jer je možda talentovan za umjetnost. Umjereno ga kontrolišite i usmjeravajte, ali bez prevelikih očekivanja koja će poremetiti vaš odnos.
  • Provodite vrijeme sa sinom, ali imajte na umu da je najvažniji kvalitet tog vremena. Ne morate da budete zajedno po cijeli dan, ali vrijeme koje imate iskoristite kako treba. Slušajte šta ima da vam kaže, radite ono što sin voli, osluškujte njegova interesovanja i želje. Igrajte se, pričajte i budite zajedno.
  • Iako se od vas kao oca očekuje da budete autoritet, veoma je važno da hvalite dijete i budete mu podrška. Ne osuđujte ga, ne vičite i ne trudite se da autoritet izgradite na strahu. Mnogo je važnije da dijete stalno podsjećate da ste na njegovoj strani i da ga volite bez obzira na sve. Kad god ste zadovoljni sinom, to mu i recite, a razlog za pohvalu je i uložen trud, a ne samo rezultat.
  • Dječaci po pravilu slabije pokazuju osjećanja, pa se može dogoditi da nisu sigurni šta mislite o njima. Zato mu uvijek kažite da ga volite i da ste srećni što je baš on vaše dijete. Zagrlite ga i kad god imate priliku razmijenite nježnosti. Topao i brižan otac neće od svog sina napraviti “mlakonju”. Naprotiv, samo će dječaci koji su sigurni u očevu ljubav i podršku izrasti u jake ličnosti, sposobne da se bore sa životnim problemima.

    Izvor: Novosti.rs

 

Leave a Reply