Djeca iz udruženja Pružite nam šansu pripremila preko 100 poklona za donatore

pruzite nam sansuUdruženje roditelja, djece i omladine sa smetnjama u razvoju Pružite nam šansu pripremilo je preko 100 poklona za sve one koji budu posjetili njihovu radionicu Maštoviti kutak na Danu sunca i željeli da doniraju novac za kupovinu sredstva za rekreaciju neophodnih za redovnu fizičku aktivnost njihovih članova.

Svaki donator dobiće ručno rađeni poklon od Udruženja, a na raspolaganju će biti kutijice za nakit, male i veće čase za sitnice, držači za marame i za minđuše, kao i vaze za cvijeće. Pokloni će biti podijeljeni u dvije kategorije, u skladu sa cijenom – od jedan do pet eura i više od pet eura.

U izradi ovih predmeta učestvovala su djeca, omladinci i roditelji udruženja Pružite nam šansu, a izrađeni su od  recikliranih materijala, jer se vodilo računa i o  zaštiti životne sredine.

U toku radionice koja će biti organizovana u subotu, 21. septembra djeca i roditelji iz Udruženja pomagaće svim zainteresovanim drugarima da sami naprave i dobiju na poklon  kreativne čase za olovke za lijep početak nove školske godine. Zainteresovani će moći da nauče kako da naprave držač za marame od kartona i plastičnih kesa ili kako da od stare flaše dobiju interesantnu vazu za cvijeće.

drzac za marame

drzac za mindjuse

flasa

teglica

vaza

posudice

“Na ideju o organizovanje ove radionice došli smo jer smo željeli da, na prvom mjestu, nađemo kreativan način zabave koji naša djeca mogu da izvedu, uz pomoć roditelja, jer često imaju umanjene fine motoričke sposobnosti i veći manjak pažnje nego što je to uobičajeno kod ostale djece. Dan Sunca je pravo mjesto za prvu u nizu akcija koju organizujemo, gdje predstavljamo mogućnosti, ali i skrećemo pažnju da puno toga možemo reciklirati i napraviti lijepe i korisne upotrebne predmete”, objasnila je predsjednica udruženja Pružite nam šansu, Danijela Prelević.

Ona je najavila da će radovi djece biti i nakon radionice predstavljani javnosti jer žele da ih uključe u društvene tokove.

Udruženje roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Pružite nam šansu postoji od 2008. godine i trenutno među članovima ima oko 30 djece i 60 roditelja. Do sada su realizovali preko 10 projekata, a aktivno su učestvovali i u kampanji UNICEF-a Govorimo o mogućnostima. Član su Saveza Naša inicijativa, koji čini 20 srodnih nevladinih organizacija na teritoriji cijele Crne Gore.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu živi oko 10 odsto lica sa invaliditetom, od čega su 3 odsto djeca. U Crnoj Gori ne postoji precizna statistika koliko je djece sa invaliditetom. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da se djeca sa smetnjama u razvoju što više integrišu u redovne sfere života kroz čitav niz modela i treninga sa kojima bi došlo do poboljšanja statusa lica sa indvaliditetom.

Leave a Reply