Produženi boravak u većini podgoričkih škola

OLYMPUS DIGITAL CAMERAProduženi boravak za učenike prvog razreda, ali i njihove nešto starije drugare, organizovan je u većini škola u Podgorici.

Nakon nekoliko godina pauze, ima ga i u osnovnoj školi “Štampar Makarije”.

Direktorica Zoja Bojanić-Lalović istakla je da su, uprkos velikom broju učenika i ograničenom prostoru, morali izaći u susret zahtjevu sve većeg broja roditelja, s obzirom da je predviđeno da škola, ako je u mogućnosti, organizuje produženi boravak.

“Adaptirali smo školsku biblioteku kako bi osposobili prozračan prostor za mališane koji tu borave i nakon redovne nastave. U dogovoru sa Ministarstvom prosvjete, učiteljice, vaspitačice i nastavnica engleskog iz naše škole svakodnevno će u tri smjene, po utvrđenom planu i programu, raditi sa djecom”, kazala je Bojanić-Lalović Vijestima.

Ona je pojasnila da prvenstvo u boravku imaju prvaci, ali da će boraviti i stariji đaci, ako bude interesovanja.

“Tu smo da izađemo u susret svim roditeljima koji nemaju djecu kome povjeriti na čuvanje nakon škole. Startovali smo sa oko stotinu učenika, a najbrojnija grupa je u terminu od 14 i 30 do 17 časova”, kazala je ona.

Dugogodišnja praksa nastavljena je i u školi “21. maj”, na Draču, gdje nastavnici sa djecom rade u dvije smjene u produženom boravku.

“Kao i u staroj školi, tako i u novoj, nastavljamo sa ustaljenim režimom rada u produženom boravku”, kazala je direktorka Jana Kilibarda.

Produženi boravak, do 16 časova, već nekoliko godina funkcioniše i u školi “Oktoih”, na Zabjelu.

“U potpuno prilagođenoj prostoriji, sa toaletom, djeca ostaju u školi i van nastave, na obostrano zadovoljstvo”, istakao je direktor Vukić Konjević.

Već deset godina đaci prvaci imaju dnevni boravak i u školi “Marko Miljanov” na Koniku.

Direktor Ranko Vušović rekao je da će produženi boravak u školi “Branko Božović” u Zagoriču početi sa radom za dva dana.

U toku su pripreme za ovogodišnji produženi boravak u školi “Maksim Gorki”, gdje se, kako je kazao direktor Svetozar Mijušković, obično prijavi oko 70 učenika.

U OŠ “Pavle Rovinski” nijesu mogli da obezbijede prostor za boravak đaka nakon nastave, zbog velikog broja učenika.

“Roditelji imaju razumijevanja jer znaju koliko je škola prebukirana, te nema takvih zahtjeva”, kazala je pomoćnica direktora Dušanka Đurović.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply