Prekidanje u razgovoru – Mama, mama…

razgovor telefonomNikada nije prijatno ako vas dijete prekida u razgovoru i mada mnogi roditelji “oguglaju” na to, postoje situacije kada će vam biti važno da saslušate sagovornika do kraja i kažete nešto, a to neće biti izvodljivo.

Kod kuće i u parkiću je možda i moguće tolerisati, ali dijete koje vas prekida i viče „Mama, mama…!“ neobraćajući pažnju na to da li razgovarate sa ljekarom, apotekarkom, službenicom u banci…, učiniće da se osjećate izuzetno neprijatno, pored toga što nećete biti sigurni da li ste čuli sve što je sagovornik rekao.

Ovo ponašanje obično počinje nešto prije treće godine starosti djeteta i u početku nije odraz nevaspitanja, već dijete u ovom uzrastu ima potrebu da odmah kaže sve što mu padne na pamet pošto kratkoročna memorija u ovom uzrastu nije dovoljno razvijena.

Ovo je instiktivna potreba kod djeteta, koju ono ne može da kontroliše, jer ako ne izrazi odmah šta želi – zaboraviće. Probajte na primjer da saznate od trogodišnjaka šta je jelo za ručak u vrtiću tog dana – ako i dobijete odgovor, male su šanse da je istinit. Kratkoročna memorija će se brzo razviti i nakon četvrte godine, vaše dijete će biti u stanju da zapamti o čemu je razmišljalo dok ne završite razgovor, pa neće imati tu potrebu da sve izbaci iz sebe istog trenutka.

Sada vam predstoji da objasnite djetetu da može da vas prekine u razgovoru samo ako je nešto hitno ili važno. Ovo zvuči prilično lako i ne bi trebalo da bude problema, međutim to zahtjeva složeno logičko razmišljanje, kojeg mi odrasli nismo ni svesni.

Da li je hitno ako je naišla buba Ili ako je dijete žedno Ili ako curi nos Ili ako upravo prolazi lijepa i slatka maca Ili ako je u kuhinji požar? Kako da malo dijete odredi koji stepen hitnosti i važnosti zaslužuje da prekine mamu dok priča telefonom? Zato morate imati na umu da vas dijete, uzrasta između 3 i 4 godine, ne prekida u razgovoru namjerno, ili zato što je nevaspitano, već jednostavno trenutno nema spostobnosti da se kontroliše.

To naravno ne znači da ćete pustiti dijete da vam se penje na glavu svaki put kada pričate sa nekim, već je ovo pravo vrijeme za početak formiranje navika pristojnog ponašanja.

Izvor: Superdete

Leave a Reply