Dobra organizacija i podrška ključni za majku stjuardesu

SandraPosao stjuardese i uloga majke nije baš jednostavan spoj ali dobra organizacija i podrška porodice i na poslu, mogu da pojednostave mnoge potencijalne neusklađenosti.

Kada se pomene posao stjuardese prvo što nam pada na pamet su putovanja, avioni, ljepota  i ljubaznost. Na prvi pogled to ovaj posao i jeste. Međutim, nije ga tako jednostavno obavljati. Ovaj posao se obavlja u više faza: prije polijetanja, u toku leta i nakon slijetanja, a prvenstveni  cilj je bezbjednost putnika. Osim što morate biti ljubazni i nasmijani u različitim okolnostima, takođe morate biti i izvrstan organizator, kako bi porodični i profesionalni život uredili tako da ništa ne trpi.

Sandra Nikitović stjuardesa je osam godina u crnogorskoj nacionalnoj avio kompaniji, koja ima dvoje djece. Sandri je moguće uskladiti porodične i profesionalne obaveze, zbog kako kaže, odgovornog i profesionalnog odnosa njene firme prema majkama stjuardesama.

Naizgled česta odsustva od kuće, neophodan rad u noćnim uslovima, kao i nestandardno radno vrijeme kompanija u kojoj radi je  je prilagodila  ovom pozivu. Majke stjuardese su pošteđene noćnog rada izvan svoje baze do navršene pete godine života djeteta. Na ovaj način one ipak doprinose produktivnost, nastojeći  da završe posao što  je bolje moguće i  vrate se svojoj djeci pred spavanje.

Sandra nam je objasnila još jednu pogodnost koje majke zaposlene u nacionalnom avio prevozniku  imaju – zbog  prirode posla stjuardese koje planiraju proširenje porodice imaju mogućnost korištenja bolovanja već od samog početka trudnoće.

Radno vrijeme sjuardese ponekad počinje u  svitanje zore, nekad usred dana, a često i predveče. Upravo u ovom segmentu se ogleda dobra organizacija majke stjuardese, kao i podrška porodice. Za ženu koja je navikla da svoj dan organizuje kao majka i koja uspijeva ispratiti dječji tempo,  obavljanje jednog letačkog zadatka djeluje lagano. Strpljenje je osobina koju su sve mame primorane da savladaju, a koja je od velikog značaja za ovu vrstu posla, obzirom da putnici znaju biti veoma zahtjevni.

Kako izgleda jedan radni dan majke stjuardese?

Sandra Nikitović: Ako je u pitanju jutarnji let ustajanje je neophodno dva sata prije predviđenog polijetanja. Iako mislim na njih znam da je jedno dijete ušuskano, a drugo  spremno za  školu. Zato sam bezbrižna. Sat vremena prije polijetanja aviona posada se okuplja u brifing sali, gdje dobija sve potrebne informacije vezane za let. Po ulasku u avion slijedi  provjera opreme za slučaj opasnosti, provjera keteringa, kao i priprema kabine za dolazak putnika. Kada je avion u fazi polijetanja, stjuardese demonstriraju opremu: maske, pojaseve, procedure, izlaze, što je od posebnog značaja jer je najvažnija dužnost sigurnost i bezbjednost putnika. U toku leta slijedi posluživanje novina, hrane i pića. Po slijetanju objavljuju se vremenski uslovi, otvaraju vrata i ispraćaju  putnici. Slijedi  pregled kabine, provjera izgubljeno-nađeno i ponovna priprema za doček novih putnika za sledeći let. I tako  se procedura ponavlja za svaki naredni let, sve do kraja radnog dana, nakon čega majku stjuardesu očekuju sve kućne obaveze, pomoć pri obavljanju domaćih zadataka, hranjenje, presvlačenje i suprug koji strpljivo čeka svojih pet minuta.

Šta je to sšo vas najviše opušta nakon napornog radnog dana?

Sandra Nikitović: Vrijeme provedeno sa porodicom je ono što mi daje snagu i zato ga nastojim učiniti što kvalitetnijim, makar to bilo i nekoliko sati dnevno.  Skladna porodica je ključ uspjeha svih nas  i ono što pomaže da se u novi radni dan krene sa osmjehom.

Kakva je bila reakcija porodice i prijatelja kada ste im saopstili da ste se odlučili baviti poslom stjuardese­?

Sandra Nikitović: Ovim poslom sam se odlučila baviti prije 8 godina, dok sam bila apsolvent na Filozofskom fakultetu, jer je za mene bio veliki izazov raditi na tako dinamičnom radnom mjestu koje zahtijeva visoke komunikacione sposobnosti, timski rad, brigu o putnicima, kao i različita posebna znanja. Porodica mi je uvjek pružala podršku za sve moje odluke, pa je tako bilo i ovog puta.

Na koji način ste se školovali za ovaj posao?

Sandra Nikitović: Program školovanja tzv. bazni kurs obavljan je u Centru za obuku Montenegro Airlinesa, koji je trajao nekoliko mjeseci i obuhvatao teorijsku i praktičnu nastavu. Stekli smo neophodna znanja iz oblasti kao što su: procedure u slučaju vanrednih situacija, rad i dužnosti kabinskog osoblja, teorija letjenja, vazduhoplovna medicina, aktivno znanje dva strana jezika, kao i vazduhoplovni propisi i razni drugi.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply