Školarci i slobodne aktivnosti

aktivnostiPočetak školske godine vrlo često ne znači samo školske obaveze za djecu i roditelje već se nameću i ostale sitnice poput slobodnih aktivnosti.

Za dijete koje je tek krenulo u školu slobodne aktivnosti ne trebaju biti prioritet. Polazak u prvi razred velika je životna promjena i nemojte forsirati dodatne aktivnosti ako shvatite da se dijete bori s novonastalom situacijom. Najbolje je pitati ga želi li da proba još nešto uz školu pa dalje razgovarati što bi to bilo ako dobijete potvrdan odgovor.

Nemate mogućnosti ili dovoljno vremena u životni raspored ugurati i vožnju djeteta na aktivnosti u neki drugi dio grada, raspitajte se što nudi škola. Većina škola sarađuje s nekoliko sportskih klubova ili školama za strane jezike i muziku. Tako će dijete nakon početnog uhodavanja vrlo brzo na aktivnosti moći ići i samo, a čak i ako ga budete pratili, moći ćete se vratiti kući i završiti ostatak obaveza prije nego što odete po njega.

S obzirom da je svako dijete drugačije, a vi svoje najbolje poznajete, razgovarajući s njim saznajte koje aktivnosti mu se sviđaju, a zatim istražite mogućnosti. Pratite njegove reakcije jer neka djeca će rado ići na aktivnost s prijateljima, a druga će se radovati čim spomenete sport ili neki drugi predlog.

Živahnoj djeci na primjer, bi odgovarale sportske aktivnosti da izbace višak energije, posebno zimi, kad mališani puno manje vremena provode vani, a više u kući. Povučeno dijete možda bi odlično reagovalo na neku dramsku sekciju jer će naučiti da izražavasvoje emocije, ali ništa od toga ne smije biti nametnuto.

Većina djece neće biti sretna zbog nametnutih aktivnosti bez obzira što vi smatrate da su za njih idealne ili mislite da imaju talenat za određene stvari. Ako vam dijete kaže nakon dva mjeseca da više ne želi da ide na odabranu aktivnost, shvatite to kao uobičajeno ponašanje. Djeci treba dozvoliti da isprobaju različite aktivnosti, ali nemojte dopustiti da se to pretvori u nešto novo svake sedmice. Postignite dogovor prema kojem će dijete ići na određenu aktivnos,, cijelo polugodište pa će onda znati sviđa li mu se ili ne. Isto tako, reagujte ako vaše dijete želi više aktivnosti. Možete li izdvojiti novac za dvije aktivnosti, neka dijete bira koje će to biti.

Ukoliko imate li dijete koje želi više aktivnosti, nemojte ga spriječiti, ali imajte na umu da mu je potrebno vrijeme za odmor i igru. Ponekad roditelji u želji da što više pruže svome djetetu zaborave da su igra i vrijeme provedeno s roditeljima osnova zdravog i sretnog odrastanja.

Izvor: Tportal.hr

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply