Pomozite vašem srednjoškolcu da se adaptira na promjenu

PIŠE: Milica Belada, dipl.psiholog, porodični psihoterapeut

roditelji i djecaSvaka odrasla osoba sa sobom nosi sjećanja iz srednje škole. Neko ima sreću da ta sjećanja priziva sa osmijehom na licu, žalom za lijepim, bezbrižnim, srednjoškolskim danima dok su drugima sjećanja iz srednje škole negativno obojena, dio života kojeg se nerado sjećaju jer nijesu bili omiljeni, jer su imali problema da se adaptiraju na promjenu, ili pak srednjoškolska sjećanja prizivaju bez posebnih emocija. U bilo kom slučaju značaj srednje škole u odrastanju ne može se zanemariti. Zbog čega srednja škola često ostavlja vrlo upečatljiv trag u životu čovjeka?

Pohađanje srednje škole preklapa se se sa jednim od najintezivnijih razvojnih perioda u životu mlade osobe, pubertetom, kao dijelom adolescencije. U tom periodu organski su uslovljene značajne vidljive fizičke promjene koje djevojčicu pretvaraju u djevojku, dječaka u mladića. Ako se tome doda značaj vršnjaka, potreba da se pripada grupi uz istovremenu potrebu da se mijenja svijet, preispituju pravila, postavljaju nove granice, situacija se prilično komplikuje. Kada se uzme u obzir i da kroz srednju školu mlada osoba najčešće donosi odluku u kom pravcu će dalje ići njen razvojni put, koji fakultet će odabrati, u kom gradu studirati, na koji način će se zaposliti dobijamo odovor na ranije postavljeno pitanje.

Pred svakim novim srednjoškolcem nalazi se mnogo izazova:

  • nova sredina, koja podrazumijeva nepoznat prostor i okruženje;
  • novi profesori kojima se ponovo treba dokazati, dok su kriterijumi i zahtjevi učenja značajno veći;
  • nova grupa vršnjaka sa kojima su u odjeljenju, izgrađivanje svoje pozicije u toj grupi, ostati dosledan sebi a biti dio grupe;
  • vršnjački pritisak  kada se radi o različitim «prvi put» izazovima, koji su povezani sa razvojnom fazom kroz koju srednjoškolsci prolaze.

Kako će jedna mlada osoba odgovoriti svim ovim izazovima u mnogome zavisi od nje same ali i od podrške roditelja, stavova koje je dijete izgradilo o školi i o značaju samog obrazovanja, renomeu škole, postignuća djeteta u osnovnoj školi, ciljeva i planova za budućnost… Zbog toga je vrlo važno da roditelj poznaje i prepoznaje osjećanja svog djeteta i da  mu pomaže da se izbori sa njima. Dobar, ranije izgrađen,  odnos sa djetetom, odnos koji se zasniva na povjerenju, može biti od velike pomoći i roditelju i samom srednjoškolcu. Vaše dijete bi trebalo da zna da vam se može obratiti za bilo koju vrstu pomoći. Dakle, razgovarajte o svemu sa svojim srednjoškolcem! Ako već nemate takav odnos sa djetetom počnite ga izgrađivati, nikad nije kasno da se poboljša kvalitet odnosa.

U tom razvojnom periodu, vrlo često su od svojih vršnjaka, mnogo bolje prihvaćeni oni koji su komunikativni, otvoreni, jasno izražavaju svoj stav, ne pokazuju strah od grupe. Međutim, puno je srednjoškolaca koji nijesu takvi. Vršnjaci će, najčešće nesvjesno, ali vrlo precizno, pogađati u samopouzdanje svakoga koga osjete nesigurnim. Vi ste u tom procesu podrška i pomoć od kuće, a vaše dijete će u učionici i školi samo morati da se izbori za svoju poziciju. Uspješnost u tome mnogo zavisi od vaspitnog stila roditelja, kojim su prenesena očekivanja od djeteta kao i vrijednosni sistem. Često se dešava da vrijednosni sistem koji ste vi godinama izgrađivali bude u suprotnosti sa vrijednosnim sistemom koji će Vašem djetetu ponuditi vršnjaci srednjoškolci. Tada je potrebno da stanete uz svoje dijete i pomognete mu da izdrži vršnjački pritisak.

Odnos koji će roditelj ostvariti sa profesorima, najprije sa razrednim starješinom takođe može biti od velike pomoći tokom adaptacije na promjenu. Iako će vremenom svi profesori upoznati vaše dijete, barem u početku vi možete sugerisati na različite osobine djeteta, oblasti za koje smatrate da je talentovano, oblasti u kojima mu treba dodatno usmjeravanje, planovima za budućnost. Na taj način ćete pomoći profesoru da dijete bolje razumije jer mu dajete konteks u kom ono funkcioniše.

Zavisno od toga koju ulogu vi kao roditelji imate u realizaciji domaćih zadataka budite na raspolaganju djetetu ako mu treba pomoć oko organizovanja školskih obaveza i ispunjavanja zadataka jer su zahtjevi u srednjoj školi mnogo veći od onih u osnovnoj. Ako dijete želi visoko postignuće, odličan uspjeh, trebalo bi od početka da ima jak ritam učenja jer su prve ocjene koje će dobiti vrlo značajne za utisak koji će profesori stvoriti.

Srednja škola je sami početak puta ka odraslom dobu. Podrazumijava mnoge izazove ali nudi i mogućnosti za njihovo razrešenje. Kroz srednju školu vaše dijete će doživjeti mnogo pozitivnih i lijepih iskustava, koja će ga oplemeniti i učiniti zrelijim. Stoga, sa pozitivnim stavom i razumijevanjem budite dio odrastanja vašeg djeteta kroz srednjoškolsko obrazovanje.

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply