Od početka godine uništene 33 sprave na igralištima u Podgorici

unisteno igralisteNa 30 dječjih igrališta, koliko ih ima u parkovima i drugim javnim površinama u Podgorici, od početka godine oštećene su 33 dječje sprave za igru, a šteta se već sada procjenjuje na više od 21 hiljadu eura.

Glavni grad i preduzeće Zelenilo, kako su saopštili, u kontinuitetu ulažu značajne napore i materijalna sredstva kako bi djeca, koja su nedavno počela sa pohađanjem škola i predškolskih ustanova, pauze u učenju i dnevnim obavezama iskoristili da uživaju na dječjim igralištima u Podgorici.

“Nažalost, destruktivni pohodi pojedinaca, i pored svih napora koji se ulažu u nabavku novih i saniranje i popravku polomljenih igračaka i sprava – prijete da najmlađima ne samo pokvare, već i uskrate igru”, navodi se u saopštenju Glavnog grada.

Na udaru vandala su i sportska igrališta – 26 košarkaških i 10 terena za mali fudbal, koje je prethodnih godina rekonstruisala i opremila gradska Kancelarija za prevenciju narkomanije.

Ova igrališta su u toj mjeri uništena da se trenutno mogu koristiti svega nekoliko njih, a pričinjena šteta prelazi 30 hiljada eura.

Iz Glanog grada podsjećaju da su sadržaji u Park šumi na Zlatici, među kojima i montažni ugostiteljski objekti, rasvjeta i ograda, za šta je izdvojeno preko 200 hiljada eura, gotovo u potpunosti uništeni vrlo brzo nakon što su postavljeni.

U Glavnom gradu napominju da je za saniranje štete na Zlatičkoj dugi u neposrednoj blizini, ovih dana uloženo 70.000 eura.

Velika šteta pričinjena je i na preko 11 hiljada parkovskih klupa u gradu za čiju popravku treba izdvojiti više od 14 hiljada eura.

U prvoj polovini ove godine, navode u Glavnom gradu, izdvojeno je preko 1.500 eura za ugradnju letvi na klupama i postavljena je 21 nova klupa u vrijednosti od oko 3,5 hiljade eura.

Saniranje štete nastale ispisivanjem grafita, posebno na spomenicima, ove godine utrošeno je oko pet hijada eura.

Za popravku parkovskog mobilijara u prošloj godini izdvojeno je oko 20 hiljada eura.

“Navedeni podaci očigledno pokazuju da je u Podgorici na djelu divljanje određenih pojedinaca ili grupa, na kakvo se teško nailazi i u mnogo većim milionskim gradovima”, naglašavaju u Glavnom gradu i podjećaju da  su svi objekti koji se nalaze na javnim površinama u gradu – javna svojina, odnosno da podjednako pripadaju svakom gađaninu Podgorice.

U saopštenju se kaže i da svako ko krene da lomi i uništava treba da bude svjestan da nasrće na nešto što je on lično, ili bar neko od najbližih članova njegove porodice, platio sopstvenim novcem kroz poreze i takse, kao i da će popravku oštećenog, takođe, i on morati da plati.

“Iz podataka koje smo naveli jasno se vidi koliko se novca građana Podgorice troši na saniranje posledica vandalizma”, napominje se u saopštenju.

Iz Glavnog grada su pozvali sve građane da u granicama svoje moći pomognu u sprječavanju vandalizma i na taj način doprinesu zajedničkim nastojanjima da se djeci obezbijedi prijatni i bezbjedni kutak za igru i rekreaciju.

Glavni grad očekuje da aktivnosti Uprave policije u narednom periodu daju konkretne rezultate u identifikovanju i hvatanju onih koji uništavaju imovinu građana Podgorice, i time stvore uslove da se oni u zakonskoj procedure.

Izvor: CDM

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Comments

  1. Podgoricanka

    Prosle nedjelje sam vodila prvi put djecu na igraliste kod HR Ambasade. S toliko srece smo otisli, a ja pricajuci o novom igralistu djeci, a tamo djeca iz visih razreda osnovne skole jasu po klackalici njih 10-oro odjednom. Da sam imala tel da ih slikam pa u skolu da ostavim slike da im se roditelji zovnu. Pi sramota

Leave a Reply