Školarci i džeparac

dzeparacMnogi roditelji imaju nedoumicu da li školarcima treba davati džeparac, kada je pravi trenutak da se počne i koja suma je najprikladnija.

Psiholozi tvrde da džeparac, osim što djetetu omogućava da ne bude gladno i žedno, ima izuzetan uticaj i na psihu i da mališanima pomaže da stvore odnos prema novcu. Baratajući njim djeca shvataju vrijednost novca i uče kako da sa njim raspolažu, što je vještina koja će im biti potrebna u životu. Ipak, stručnjaci naglašavaju da džeparac ima i prednosti i mane i da morate da budete pažljivi.

Džeparac podstiče osećaj nezavisnosti i samostalnosti, jer djeca sama odlučuju kada će i šta da kupe. Osim što shvataju vrijednost novca, uče da donose odluke kao i da prihvataju njihove posljedice. Za mnogu djecu to je najbolji način učenja da svako ponašanje nosi određene posledice. Ipak, najmlađi školarci ne znaju najbolje kako da potroše svoj džeparac, pa se može desiti da kupe nešto nepotrebno, a da, na primjer, ostanu gladni.

Zbog toga je najbolje da odredite sumu u dogovoru sa djetetom (to može, na primjer, biti oko euro dnevno) kao i da mu objasnite za šta mu novac služi. Ukoliko mu date previše novca, dobiće lošu poruku, da vrijedi onoliko koliko para ima, a ako mu date premalo može da se dogodi da ga djeca zadirkuju i da izgubi samopouzdanje.

Možete da se dogovorite sa djetetom da mu džeparac dajete na dnevnom, sedmičnom ili mjesečnom nivou. Prvacima i drugacima je zgodnije davati novac svakog dana, a starijim školarcima nedeljnu ili mjesečnu sumu, jer će na taj način naučiti da raspolažu novcem i da ga racionalno troše. Postepeno će se osamostaljivati i biti sve odgovorniji.

Izvor: Novosti.rs

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply