Obustavljena prenatalna dijagnostika u Laboratoriji KCCG

laboratorija kccg

Photo: ND Vijesti

Laboratorija Kliničkog centra Crne Gore prestala je da radi sve ginekološke hormone, a zbog toga i prenatalnu dijagnostiku (Dabl i Tripl testove) koji su skrining za moguće anomalije ploda, zbog nedostatka reagensa.

U laboratoriji se trenutno mogu provjeriti hormoni TSH i T4 za praćenje funkcije štitne žlijezde, a za jajnike jedino se mjeri tumor marker Ca 125. U Kliničkom procjenjuju da će tih testova imati još oko mjesec.

Centar za laboratorijsku dijagnostiku Kliničkog centra već neko vrijeme radi sa značajno smanjenim kapacitetom reagenasa.

 

Kako su kazali iz Kliničkog, pacijentima izdaju potvrde na osnovu kojih Fond zdravstva refundira dio troškova za analize koje najveća zdravstvena ustanova u državi ne može da pruži osiguranicima.

Pacijentkinja iz Budve kazala je Vijestima da je imala uput za perinatalni test, ali da je umjesto pregleda dobila samo potvrdu da te testove ne rade u KCCG.

“Predložili su da test uradim privatno te da će mi Fond refundirati troškove. Potvrda je uredno pečatrirana i potpisana… Nakon što sam uradila test i platila ga 55 eura svu potrebnu dokumentaciju sam donijela za refundaciju. Nakon dva mjeseca dobila sam sedam eura. Otišla sam i pitala o čemu se radi i rečeno mi je da je to tako država propisala”, kazala je ona.

U Kliničkom centru priznaju da su su žalbe pacijenata na nemogućnosti rada analiza u njihovoj laboratoriji opravdane.

“Opravdano je interesovanje javnosti za dijagnostiku koja pripada Centru za laboratorijsku dijagnostiku naše ustanove. Zbog otežanog snabdijevanja naša paleta se značajno smanjila”, kazali su iz Kliničkog centra Crne Gore, prenosi portal VIjesti.

U toku je tender Fonda za zdravstveno osiguranje za sve laboratorije.

Fond za zdravstveno osiguranje se nije oglašavao, i nijesu objasnili zbog čega se ne rade potrebne analize ni kada se može očekivati realizacija tendera i snabdijevanje bolnica neophodnim reagensima. Sa nedostatkom reagensa suočava se i Institut za javno zdravlje.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply