Sindrom neuredne sobe

haos u sobiAko imate dijete staro između 9 i 12 godina, pa i starije, vjerovatno ste se našli u situaciji da se svađate jer mu mu soba u totalnom neredu. Garderoba na podu, mokri peškir na krevetu, školske knjige razbacane preko cijelog stola, napola ostavljen školski projekat. Vaš predtinejdžer sreatn sjedi među tim stvarima, potpuno svjestan vašeg bijesa.

Sindrom neuredne sobe prilično je uobičajen u tom uzrastu. U pokušaju da izađu na kraj s promjenjivim emocijama i opštom unutarnjom zbunjenošću, dobar dio dvanaestogodišnjaka naprosto ne želi da dira svoje sobe – ne zato što ne bi mogli ostati organizovani, nego često jer time žele pokazati nezavisnost. Drugim riječima, to je njihova soba, njihov nered i nije ih briga što se to vama ne sviđa.

Usađivanje osjećaja lične odgovornosti kod neurednog djeteta može biti izazov, a evo nekoliko načina koje možete pokušati:

Postavite razumna očekivanja

Želite li da soba vašeg djeteta svaki dan blista, prašina obrisana, sva odjeća složena u ormar, namješten krevet i uredan radni sto? Naravno. Hoće li se to i dogoditi? Neće. Ipak, djeca trebaju da ostanu razumno organizovana, ne samo iz perspektive urednosti sobe, nego i kako bi bili učinkovitiji. Ono što možete očekivati jest da na dnevnoj bazi baca otpatke u smeće, prljavi veš odnese u korpu i ima slobodan prolaz od vrata do kreveta. Jednom sedmično neka obriše prašinu i usisa.

Držite se toga

Ako imaju vremena da se igraju na svojim uređajima, imaju i 15 minuta da pokupe nered. Prvo posao, onda nagrada.

Nemojte se bojati prijetnji

Ovo je mogući dogovor – ako sami ne mogu izvršavati minimalno zadate (gore navedene) radnje, dobiće „poseban tretman“. A to znači da ćete im sobu preokrenuti i detalno očistiti. Znači li to da ćete naići na nešto što želi sakriti od vas, možda dnevnik ili poruku od prijatelja? Vrlo vjerovatno. Zato, neka se drži svojeg dijela odgovornosti, i vi mu nećete imati potrebu kopati po stvarima dok brišete prašinu. To obično pali.

Vaspitavanje predtinejdžera da razvije dobre organizacione navike kada je u pitanju urednost sobe teška je bitka u kojoj ćete vjerovatno naići na otpor. Budite razumni u očekivanjima, držite vaše dijete odgovornim i pomozite mu da ostane bez nereda.

Izvor: Psihology today

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply