Postporođajna depresija – kako partner možemo pomoći

PPDPitanje od Damira

Pošto sam čuo i pročitao o tome, mislim po njenom ponašanju, da moja žena ima postporođajnu depresiju. Porodila se u junu. Ništa joj ne odgovara, već dva puta do sada prijeti razvodom, a još gore od goreg, nije god kuće, već u posjeti svojima u drugoj zemlji, sve do oktobra. Moja pitanja su šta da radim, kako da se ponašam, šta da ne radim?

Odgovor od Milice Belade, dipl.psiholog, porodični psihoterapeut

Budući da ste se već informisali o postporođajnoj depresiji znate da je to bolest, koja se, između ostalog i medicinski liječi i koja nastaje kao rezultat hormonalnog disbalansa nakon porođaja. Ni danas nije potpuno jasno zbog čega se postporođajna depresija javlja kod nekih žena, a kod drugih ne, ali je sigurno da je reagovanje svake žene koja boluje od ove bolesti autentično jer je posledica hormonskih promjena. Ono što je dobro u svemu je, da se u najvećem broju slučajeva postporođajna depresija uspješno liječi i da često ne ostavlja posledice za dalje životno funkcionisanje.

Ono što je nejasno u Vašem pitanju je da li ste samo Vi prepoznali postporođajnu depresiju kod supruge ili je bolest stvarno i dijagnostifikovana od strane ljekara. Veoma je važno da je žena svjesna svog stanja ali da zna i da će se situacija poboljšati, da će ozdraviti i moći da uživa u čarima roditeljstva. Zbog toga budite oprezni sa korišćenjem termina postporođajna depresija, ako ona još uvijek nije to prihvatila kao aktuelnu realnost.

Kao što ste, vjerujem, već i iskusili u komunikaciji sa suprugom, ništa što kažete ne odgovara, sve je pogrešno protumačeno i interpretirano. Postporođajna depresija je neprijatelj dobroj komunikaciji, toleranciji i strpljenju jer osoba sa kojom razgovarate ne čuje šta kažete, a i ono šta čuje razumije na svoj način, koji je najčešće, potpuno suprotan Vašim namjerama.

Ono što možete da uradite je:

  • prepustite njoj da Vam objasni svoja očekivanja, da Vam otvoreno saopšti kako želi da se prema njoj ponašate, šta da radite, a šta da ne radite jer joj smeta. I u ovom momentu napominjem da je to potpuno opravdano i potrebno da se adaptirate potrebama svoje supruge, ne zaboravite, ovo stanje ima ograničeno vrijeme trajanja.
  • Pomozite joj da Vam objasni kako se osjeća, Vi ne možete to znati ali možete razumjeti ako Vam ona saopšti.
  • Normalizujte situaciju, recite joj da se postporodjajna depresija dešava mnogim ženama i da mnoge žene uspijevaju sa tim da se izbore.
  • Recite joj da ona može biti dobra majka čak iako se osjeća loše.
  • Poštujte njen napor koji ulaže da bude majka i da završava svoje obaveze u situaciji koja je objektivno vrlo zahtjevna.
  • Budite joj stalna podrška, stavite joj do znanja da znate da se trudi najviše što može da poboljša situaciju.
  • Recite joj da će Vaše dijete biti zdravo i dobro bez obzira na sadašnju situaciju

Stalni sistemi podrške svakako mogu omogućiti lakši oporavak, šira porodica, Vaši, njeni roditelji  treba da pomognu dok se Vaša supruga ne oporavi. Možda joj i boravak u Beogradu u ovom momentu godi ali u svakom slučaju redovno je obilazite i uvijek joj budite na raspolaganju, podrška za sve što joj treba. Kad god ste u nedoumici kako da postupite samo je pitajte šta joj je potrebno u tom momentu. Ako Vaša supruga još nije prihvatila postporođajnu depresiju možda su upravo njeni roditelji ti koji će Vam pomoći da je osnažite da potraži stručnu pomoć. Uvijek imajte na umu da ste svi na istoj strani, zajedno protiv postporođajne depresije.

Na osnovu svega ranije pomenutog može se zaklučiti da će komentari tipa: »bolje bi se osjećala da više izlaziš, da radiš, da..», «trgni se, ovo treba da bude najljepši period u tvom životu» i sl. donijeti samo štetu i pogoršati stanje. Nikako ne stavljajte sebe u prvi plan izrekama tipa «znaš li kako je meni da te gledam takvu, ne mogu više da podnesem tvoje stanje» i sl. U pitanju je bolest, koja je prolaznog tipa, ali je ipak bolest, tako da potrebe i želje Vaše supruge moraju biti u prvom planu. Nikako je ne upoređujte sa drugim majkama, na taj način ćete samo ugroziti njeno već sniženo samopouzdanje.

Stanje u kojem se sada nalazite bi trebalo da bude ograničenog vremenskog trajanja, uz adekvatnu podršku i stručnu pomoć, nadam se da ćete uskoro u potpunosti uživati sa svojom porodicom.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply