Svađe braće i sestara su svađe sa svrhom

brat i sestraPrepirke, ljubomora, nadmetanja za pažnju, čak i glasne svađe, potpuno su normalne kada je u pitanju više djece u istom domaćinstvu. Koliko je stara priča o ljudskom rodu, toliko su stare i priče o vrlo jakim tenzijama među braćom i sestrama.

Presudnu ulogu u tome koliko će se napetosti među braćom i sestrama razbuktati imaju roditelji, čija je dužnost što prije da uoče probleme među svojom djecom i prilagode vaspitanje njihovoj naravi. Ne može se jednako tretirati senzibilno dijete, koje sve previše prima k srcu, kao i tvrdoglavac koji sve u životu mora iskusiti metodom sopstvene kože.

Ako vam se dogodi da dobijete dvoje potpuno različite djece, moraćete da balansirate između različitih vaspitnih stilova i još da stvarate prostor za njihov miran suživot. Tako ćete dobiti poligon za vježbanje tolerncije prema drugačijem pod vlasititim krovom, što će malo koji roditelj doživjeti kako dobitak.

Psiholozi kažu da, iako se tako roditeljima sigurno na prvi pogled ne čini, sukobi zapravo imaju svrhu: kada se djeca svađaju, ona uče da pregovaraju, dijele s drugima, suočavaju se s osjećajima zavisti i ljutnje i uče da razgovorom rješavaju probleme. Upravo zbog toga važno je da se roditelji ne miješaju u sve dječije nesuglasice.

Roditelji su i na najmanji nagovještaj neslaganja među braćom i sestrama skloni da reaguju burno, ali psiholozi smataju da to nije uvijek potrebno:

Ako roditelj uvijek interveniše čim se pojave prvi znaci sukoba, djeca nikada neće naučiti samostalno  da rješavaju probleme.

Probleme među djecom treba posmatrati i svoje reakcije prilagoditi onome što roditelji vide.

Ako je u pitanju neki trajni ili teži sukob, roditeljska intervencija je poželjna. Tada je važno da roditelji poslušaju što muči djecu i da im sugerišu da svoje nesuglasice iznesu u sigurnom i prijateljskom porodičnom okruženju. Kada roditelji sami steknu sliku u čemu je problem, treba da podstaknu djecu da sami predlože kako bi se mogao riješiti taj problem. Uvođenje i njegovanje porodičnih pravila koja ističu pažljivosti poštovanje daju smjernice koje će pomoći djeci da izaberu najbolji način ponašanja.

Roditelji s više djece savjetovaće dosljedan stav – ako je nešto rečeno, to tako treba i da ostane, inače se djeca mogu zbuniti, i eto razloga da se posvađaju. Jasno definisana pravila će pomoći da se izbjegne stvaranje uspoređivanja između djece. Psiholozi savjetuju da da roditelji djecu pohvale zajedno, ali i njihove razlike, uključujući i njihove talente i interese. Tako će razviti poštovanje jedno prema drugom i stvoriti osnovu za zreliji odnos u budućnosti.

Izvor:  SuperMila

 

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply