Polovina prosječne plate u državi za jednog đaka

djeca sa tobomBliži se prvi septembar, za mnoge roditelje vjerovatno najskuplji dan u godini. U zavisnosti od toga koliko djece šalju u školu i koji razredi su u pitanju, mijenjaće se i iznosi koje će morati da izdvoje za početak školske godine. Ipak, najvjerovatnije je da će prosječnoj crnogorskoj porodici teško pasti naredni mjesec jer će im i ove školske godine za kupovinu udžbenika, pribora, torbi i garderobe za jedno dijete biti potrebna skoro polovina prosječne zarade u Crnoj Gori ili oko 200 eura.

Iako su udžbenici ove godine jefitniji 10 odsto u odnosu na prethodnu, oni za osnovce koštaju od 34,6 do 78.30 eura, ili od 43,1 do 88.3 eura ako su sa udžbenicima za strani jezik. Lani je za tu svrhu, u zavisnosti od uzrasta djeteta trebalo izdvojiti 48,6 do 105,5 eura. Prvog septembra 2011. najjeftiniji komplet udžbenika koštao je 48,5 eura, a najskuplji 98 eura, objavile su Vijesti.

Parlament je krajem jula usvojio izmjene Zakona o opštem obrazovanju i vaspitanju, a učenici, osim onih iz porodica lošeg materijalnog stanja, ni ove godine nijesu dobili besplatne udžbenike.

Nakon knjiga, najveći iznos treba namijeniti za školski pribor. Ukoliko se u tu stavku ubroji sve što je đaku potrebno, od gumice do torbe, onda se može govoriti o iznosu od 60 do 100 eura, a roditelji mogu uštedjeti i desetak eura ukoliko kupuju na akcijama u većim supermarketima.

Na primjer, dok velike sveske tvrdog poveza koštaju i do osam eura u knjižarama, one se mogu kupiti za 1,20 do 2 eura u marketima. Takođe, male sveske mekog poveza koštaju do 20 centi u prodavnicama, dok velike sveske idu i do 1,5 eura.

Grafitne olovke se u kompletu po šest komada mogu naći za 1,20 eura, hemijske po komadu koštaju oko 30 centi, a 12 flomastera od 1,8 do 3,5 eura. Ukoliko, ipak, ne žele da kupuju pojedinačno, ekonomičniji roditelji mogu kupiti i pernice sa najosnovnijim priborom koje koštaju od 10 pa čak i do preko 25 eura, zavisno od proizvođača, ali i broja “spratova”. Prazne pernice, sa druge strane, mogu se naći od tri do 10 eura.

Vodene i drvene bojice se mogu naći za 1,20 ali ima i onih koje su nekoliko puta skuplje. Torbe koštaju od pet pa do 50 i više eura. Troškovi po ovom osnovu nijesu se bitnije mijenjali tokom prethodne dvije godine, kada je prosječno za torbu i pribor trebalo izdvojiti oko 80 ili 100 eura.

Za jednu odjevnu kombinaciju prethodne dvije godine trebalo je izdvojiti od 50 do 170 eura. Ako se prate sniženja, za taj minimalni iznos se i ove godine mogu kupiti patike, majca i šorts ili trenerka. Ali slijede majice dugih rukava, oprema za fizičko…

Sve u svemu, da bi poslali jedno dijete u školu, roditelji ove godine moraju da izdvoje više od 200 eura.

Većina roditelja u jednoj od siromašnijih opština u Crnoj Gori, Rožajama, imaće problem da opremi djecu za početak školske godine, posebno jer će istovremeno, zbog klimatskih uslova, morati da obezbijede znatno veću količinu drva za ogrijev u odnosu na druge crnogorske gradove.

Kako su svi troškovi u porodičnim budžetima, tokom avgusta i septembra veći nego u drugim opštinama, škole su donijele odluku da od učenika zahtijevaju samo najneophodnije, kao i da organizuju niz akcija kako bi pomogli djeci.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih i srednjih škola Safet Feleć je kazao da je Ministarstvo prosvjete pripremilo besplatne udžbenike za najsiromašnije, koje će dobiti oko 50 odsto učenika. Isto će biti i sa romsko-egipćanskom populacijom za koju će, preko NVO, biti obezbijeđeni i torbe, sveske, pribor i garderoba.

Spremanje djece za školu i ove godine je velika briga za većinu roditelja u Kolašinu. Troškove povećava i to što se za udžbenike mora do Mojkovca. Bijelog Polja ili Podgorice.

,,U Kolašinu se ne mogu kupiti udžbenici. Kako sam čula u nekim prodavnicama postoji mogućnost da ih naručite pa da čekate da stignu. Nijesam se oslanjala na to, već sam minule sedmice pošla sa djecom u Bijelo Polje i nabavila najneophodnije. Imam dva osnovca i za udžbenike, torbe, pribor i najosnovnije od garderobe potrošila sam skoro 450 eura. To je samo za početak. Djecu sam spremila za školu pozajmljenim novcem jer muž još nije primio platu za maj i ko zna kada će”, kaže za Vijesti, Jelena Vlahović.

Ona i još mnogi roditelji tvrde da su cijene garderobe i obuće za djecu znatno niže, a izbor bogatiji u susjednim gradovima.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply