Učenje radnih navika kroz igru

radne navikeDjeca su sposobna za više nego što roditelji misle i treba ih naučiti da redovno izvršavaju zadatake i učiti ih  odgovornom pristupanju svim obavezama, uključujući i školskim.

Ako mogu savladati igru na računaru, onda znaju i uključiti mašinu za veš, kaže Elizabeth Pantley, autorka brojnih knjiga o vaspitanju djece.

Prema njenim riječima, djetetu treba zadati zadatak koji će izvršavati na sedmičnoj osnovi. Počnite s jednim zadatkom. Na primjer, neka subotom obriše prašinu u svojoj sobi. S vremenom treba povećavati količinu zadataka tako da dijete nauči da završava obaveze i razvija radne navike. Stručnjaci savjetuju da u svakom radnom danu treba odrediti vrijeme za učenje i pisanje zadataka, koje se prelaskom u viši razred povećava. Kad djetetu radni ritam postane navika, školske zadatke izvršavaće učinkovitije.

Da bi roditelji odredili pravo vrijeme, treba da prate kad je mozak mališana najspremniji za učenje. To ne mora nužno biti odmah nakon škole. Neka djeca bolje uče nakon jela, a druga se prije pisanja zadataka vole razgibati u igri. Istraživanja su pokazala da fizička aktivnost može pomoći u stimulisanju djetetove koncentracije i kognitivnih funkcija. Zbog toga, ne forsirajte da neprekidno sjedi za radnim stolom sve dok ne završi sve zadatke.

Čak i više nego vama na poslu, školarcu koji je aktivan i pun energije treba pauza. U vremenu određenom za učenje i pisanje zadataka odredite manje pauze u kojima će dijete pojesti voće, poigrati se s ljubimcem ili deset minuta prošetati. Potrudite se da učenje bude što zabavnije, nabavite mozgalice, sudoku, puzzle i povežite gradivo s primjerima iz stvarnog života.

Popis podsjeća, ali i drži dijete motivisanim 

Pomozite djetetu da napravi dnevni plan rada i zapiše obaveze za taj dan. Tako će, križajući obavljene zadatke, lakše pratiti kako napreduje, što će ga motivisati da nastavi s radom.  Rasteretite dijete da ima više vremena za domaći.  Ako dijete nakon škole ide na sportske treninge, časove plesa i klavira, neće moći da se nositi s mnoštvom obaveza. Pustite ga da samo odabere koje će ostati, a koje ne.

Domaći zadak je prilika da se povežete s djetetom

Učenje i pisanje zadataka prilika su da se zaposleni roditelji nakon povratka s posla druže s djetetom. Budite oprezni i ne rješavajte djetetove probleme. Školarcu trebaju smjernice i pomoć da dođe do pravih odgovora, a ne gotova rješenja. Takođe, ako treba instrukcije iz, na primjer, matematike, bolje je to prepustiti nekome van porodice jer će biti objektivniji, a dijete će bolje “upiti” lekcije.

Pohvala „Ti si tako pametan“’ može biti opasna za dijete 

Kako biste kod djeteta razvili radne navike, budite oprezni s pohvalama poput: “Ti si jako pametno i nadareno dijete” jer mogu donijeti više štete nego koristi, upozoravaju psiholozi. Roditelji koji pretjerano hvale dijete kako bi mu podigli samopoštovanje nesvjesno uništavaju njegovu motivaciju za rad.

Izvor: 24.sata

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply