Morska iznenađenja koja mogu pokvariti dan na plaži

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

plazaPlaže su, osim za uživanje i mjesta na kojima vrebaju mnoga neprijatna morska iznenađenja koja vam mogu upropastiti odlazak na more. Ipak, postoje načini kako da ih izbjegnete.

Pažljivo pogledajte mjesto na plaži gdje ćete da se smjestite

I ako postoje radnici zaduženi za održavanje plaže, moguće je da u pijesku zaostane neki oštri predmet – zarđali zatvarači flaša, komadi stakla, metalni djelovi ležaljki, a ovo je potencijalno opasno jer djeca ne sjede na jednom mjestu već stalno nešto istražuju.

Pogledajte plićak u kome će dijete da se brčka

Prvo vi uđite u plićak, “pregazite“ ga i pogledajte da li ima oštrog kamenja koje može da povrijedi nježni dječji taban.

Ne dajte djeci da bacaju kamenje u vodu na plaži

To može da bude veoma neprijatno, ali i opasno .Povrede od kamena su neprijatne i često zahtijevaju šivenje.

Provjerite da li ima ježeva

Morski jež voli čiste, kamenite plaže .Ako ste na nekoj takvoj, onda imate dva načina da riješite problem sa ježevima. Jedan je da ronite i sklonite ježeve sa mjesta gdje vaše dijete pliva. Drugi je da djetetu obujete plastične sandale ili obuću za vodu, koja će da spriječi povređivanje. Ipak, ako dođe do povrede, nemojte nekom iglom da vadite ježeve bodlje. Jedino što treba da uradite je da premažete to mjesto povidon jodom i da se taj dio noge štedi tj. ne gazi njime. Zatim idite u najbližu ambulantu.

Kontakt sa meduzama

Kontakt sa meduzama je vrlo neprijatan, a na koži se formira lokalna reakcija u vidu crvenila i otoka koji je praćen peckanjem i svrabom. Lokalno se stavlja anestetik i antihistaminik, a ako je reakcija jača pije se i antihistaminski sirup.

Morska trava

Većina morskih trava nije opasna ali se može desiti da pojedine trave opeku slično kao i kopriva na suvom. Treba čistom vodom isprati to mjesto, a potom eventualno namazati kortikosteroidnu kremu. Ako je reakcija jača treba dati i antihistaminik u vidu sirupa.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply