Alkohol maloljetnicima dostupan na svakom koraku

pijani tinejdzerU Podgorici se nedavno ponovo desio slučaj opijanja maloljetnika u kafiću, koji je zbog toga završio u bolnici, a o kojem je pisano u medijima. Redakciji Pobjede početkom sedmice javili su se roditelji jednog petnaestogodišnjaka, koji je kako tvrde, bez ikakvih problema u jednom podgoričkom kafiću pio satima. Među pićima koje je popio bio je i koktel Blue frog (plava žaba), koji sadrži šest vrsta žestokih alkoholnih napitaka.

Ekipa lista posjetila je dječaka koji im je kao iz rukava nabrojao imena svojih drugara, koji bez problema mogu da naruče piće, a da ih niko ne pita koliko imaju godina, odnosno da im se ne traži lična karta.

„Sada je fazon uzeti koktele, Blue frog, Absent, Monkey brain.., zato što je to fensi. Piju i dječaci i djevojčice, a kome pozli ide na ispiranje želuca. Niko nas ne kontroliše, zato što izgledamo starije. Obično se pridružimo nekom ko ima malo više godina, pa nas konobari ne diraju“, kaže 15. godišnji dječak koji je na svojoj koži osjetio što znači nekontrolisana upotreba alkohola.

Grupa tinejdžera sa kojima su novinari Pobjede razgovarali ne kriju da vole da popiju i da im za to ne treba kafić.

“Šta će nam kafane, da plaćamo piće, kad možemo za male pare da kupimo flašu bilo kojeg alkohola. Zidarsko piće pivo se pije samo kad nemamo para za nešto jače. Kad imamo, tu je votka, rakija, neki konjak… Kad se tome doda “red buli”, sve je super. Onda idemo u kafić da provjerimo koliko imamo promila alkohola u krvi da li da se trijeznimo ili da nastavimo”, pričaju tinejdžeri.

Doktor u Zavodu za medicinsku pomoć Momčilo Bajagić objasnio je da alkohol na organizam tinejdžera djeluje kao i na organizam odrasle osobe, s tim što je opijanje mnogo brže i simptomi su izraženiji.

“Alkohol djeluje na centralni nervni sistem. Veće posljedice i štetnost po organizam izaziva svojim sekundarnim djelovanjem, na taj način što pruža lažni osjećaj sigurnosti i smanjuje opažanje čula i usporave reflekse. Na taj način alkoholisana osoba sklona je povređivanju kako sebe tako i drugih, a naročito ukoliko je učesnik u saobraćaju”,  kazao je Bajagić.

I poslednji rezultati Evropskog istraživačkog projekta o upotrebi duvana, alkohola i droga (ESPAD) pokazali su maloljetnici u Crnoj Gori sve češće konzumiraju alkohol. U tom dokumentu se navodi da je 66 odsto ispitanika navelo da „lako mogu kupiti piće iako su maloljetni”. Analize su pokazale i da dječaci piju mnogo češće nego djevojčice.

Točenje alkohola maloljetnicima je zabranjeno Zakonom o turizmu, član 104. koji propisuje da „privredno društvo, pravno lice ili preduzetnik u ugostiteljskom objektu ne smije usluživati alkoholna pića licima mlađim od 18 godina, a o čemu je dužan da na vidnom mjestu istakne pisano obavještenje. Predviđene kazne propisane za prekršaj prodaja ili omogućavanje korišćenja alkoholnog pića licu koje nije navršilo 18 godina iz Zakona o javnom redu i miru za pravno lice su od 500 eura do 5.000 eura.

Policija i Turistička inspekcija tokom ljeta su u akciji zabrane točenja alkoholnih pića maloljetnim licima podnijeli nekoliko krivičnih prijava protiv vlasnika podgoričkih kafića i lokala na primorju. Pojedini objekti su i zatvoreni jer je u njima služen alkohol maloljetnicima.

Akcija Mladost je, kako je Pobjedi rečeno iz Uprave policije, realizovana u saradnji sa službenicima nadležnih inspekcija. Oni su najavili da će i u narednom periodu sprovoditi slične akcije posebno početkom školske godine, i u ugostilteljskim objektima koji se nalaze u blizini osnovnih i srednjih škola.

Iako se često događa da lokali ne poštuju Zakon i da se maloljetnicima toči alkohol, u podgoričkim kafićima tvrde da poštuju Zakon i da „ukoliko posumnjaju da se radi o maloljetniku uvijek traže ličnu kartu”.

„Maloljetna lica su naši svakodnevni gosti. Ukoliko vidimo da su pod djejstvom alkohola i ulaze u naš kafić, vraćemo ih sa vrata. Takvo ponašanje ne tolerišemo. Na vidnom mjestu smo istakli natpis o zabrani točenja alkohola, a to smo itekako ozbiljno shva

tili“, rekao je Pobjedi konobar „Ragine glave“, Saša Grbić. U  kultnom kafiću Boćari, kažu da ne žele da zbog jedne čaše piva budu zatvoreni.

„Omladina pokušava da naruči čašu piva, vina, rakije, ali obavezno tražimo ličnu kartu na uvid. Imamo mlađe konobare koji poznaju sve te mlade ljude i tačno znaju ko nema dovoljno godina da bi mogao naručiti pivo ili neko drugo žešće piće. Ako im damo jedno poslije toga će tražiti drugo, treće i sve tako, a treba izać na kraj sa njima. Što će nama to. Nisu navalentni i pomire se sa činjenicom da se kod nas neće napit“, pojasnila je radnica Tanja Kaženegra.

Prema njenim riječima, nisu navalentni i brzo se pomire sa činjenicom „da ne želimo sebi stvarati probleme”.

„Dešava se da pitaju kako to da nećemo da im izađemo u susret, a na druga mjesta naručuju alkohol bez ikakvih problema. Ne isplatinam se da zbognjihovog pića budemo zatvoreni“, navela je Tanja Kažanegra.

Ni u Gavroche do sada nijesu imali problema sa omladinom koja naručuje alkohol.

„Kod nas generalno dolaze stariji ljudi. Tinejdžeri su veoma rijetko naši gosti. Ukoliko neko od njih zaluta, obavezno tražimo ličnu kartu na uvid, jer ne želimo da imamo probleme sa zakonom“, rekli su iz ovog kafića.

Pojedini podgorički kafići imaju i aparati za provjeru nivoa alkohola u krvi od marta ove godine i to Blues bar, Cheers i Bulevar.

Aparat je sasvim običnog izgleda i jednostavan je za upotrebu. Na njemu je istaknuto da je cijena testiranja euro, a postoji i slamčica u koju se duva. Na aparatu postoje i tri oznake, zavisno koja od njih zasvijetli nakon duvanja, testirani ima jasan uvid da li je „sve ok“, „na granici” ili je „prevršio mjeru” što se tiče alkohola.

Prodaja alkohola maloljetnim licima zabranjena je i u svim zemljama regiona, dok je u Hrvatskoj na snazi i zabrana noćnih izlazaka mlađima od 16 godina poslije 23 sata bez pratnje punoljetne osobe.

Mladi u Sloveniji nemaju priliku da odlaze u kafiće poslije 23 sata, jer su gotovo svi ugostiteljski objekti zatvoreni posle tog vremena. U one malobrojne koji imaju dozvolu za rad posle tog vremena, maloletnici nemaju pravo da uđu, a na benzinskim pumpama koje rade cijelu noć, od 23 sata se ne prodaje alkohol. U Republici Srbiji zakonom nije regulisano niti postoji bilo kakva uredba da maloljetnici poslije 23 sata ne mogu da ulaze u kafiće, ali postoji preporuka roditeljima i starateljima da vode računa da maloljetne osobe u to vrijeme ne posjećuju kafiće zbog njihove bezbjednosti.
porodica) kaže naša sagovornica.XCX0020X

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply