U potrazi za perfekcijom – dijete Djevica (23. avgust – 22. septembar)

dijete djevicaPraktičnost i detaljna posvećenost dvije su glavne karakteristike vašeg djeteta rođenog u znaku Djevice, čak i u ranom uzrastu. Vrlo često ćete pronalaziti vaše dijete kako organizuje i slaže igračke ili ubacuje novac u kasicu čuvajući ušteđevinu da sebi kupi neku željenu stvar, dok ostala djeca troše novac za zadovoljenje trenutnih potreba.

Vaše dijete Djevica nije lakomisleno. Uvijek će se truditi da odmjeri razloge i za protiv u svakoj situaciji u kojoj se nađe i uraditi ono što ima najviše smisla. Djeca Djevice imaju visoke standarde i u njihovoj prirodi  je da budu izbirljivi i obazrivi. To se dešava jer žele da hladne glave uđu u neku situaciju i dobro promisle, a ne da u nju uskoče.

U prirodi djece rođene u znaku Djevice je i da pomažu drugima. Poštuju naređenja, ne žele da „krivudaju“, na raspolaganju su porodici, a kada odrastu i svijetu. To je crta koju bi trebalo hvaliti i razvijati kod djeteta Djevice.

Kao roditelj pokušajte da umanjite očekivanja i perfekciju vašeg djeteta prenoseći mu poruku da je ponekada dobro samo to – dobro. Pomozite im da izgrade samopouzdanje onoliko koliko ste u mogućnosti jer vaše dijete ima potrebu da se povuče i bude pretjerano ponizno.

Pomozite im i da se opuste i uživaju u jednostavnim životnim zadovoljstvima tako što ćete boraviti u prirodi –  idite na plivanje ili duge šetnje. Izbalansirani obroci, ustaljeni termini za spavanje i redovno odmaranje  veoma su važni za vaše dijete Djevicu, koje lako upada u razdražljivost i uznemirenost.

Sve aktivnosti koje doprinose relaksaciji pomoć će vašem djetetu da ostane smireno i fokusirano.

Bebe Djevice su konkretne – znaju šta vole i definitivno će vam staviti do znanja šta NE VOLE, posebno kada je riječ o hrani. Vašoj maloj Djevici će možda trebati specijalna dijeta ali isto tako može biti i vrlo izbriljivo dijete kada je hrana u pitanju.

Nema potrebe da im puštate jake zvuke na mobilnom telefonu da biste im privukli pažnju, ili im pokazujete zeke i patkice. Djevice su vrlo jednostavne osobe, „čudaci“ koji vole da borave u okruženju koje nema puno stvari za privlačenje pažnje. Pustite im umirujuću muziku i okrećite sobu u bijelu boju.

S obzirom da ovim znakom vlada Merkur, planeta komunukacija mnoga djeca Djevice počnu rano da pričaju i čitaju. Dajte im puno knjiga i slagalica da se igraju. Iako izgledaju kao nevinašca mogu dok rastu postati prilično nestašni. Skrećite im pažnju setovima za modelovanje i sa njima zajedno pravite različite igračke i stvarčice. Zabava koja uključuje rad sa rukama zaokupljuje dugo njihovu pažnju.

Vrijeme za igru

* Osobe rođene u znaku djevice pomažu drugima i vole da se osjećaju korisnima tako što nekome pružaju pomoć.

* Neka vam sitni kućni poslovi budu izvor ideja za igru. Ako iko može da pretvori pranje suđa u imaginarnu aktivnost, to su ova djeca.

* Djevice su pričljive i imaju potrebu da svoje ideje ispričaju velikom broju prijatelja. S obzirom da su njihove govorne vještine bolje od većine vršnjaka, moguće je da će željeti da provode vrijeme sa starijim osobama ili starijim grupama djece.

* U društvu mlađih od sebe možda će željeti da zapovijedaju, kritikuju ili čak izigravaju tužibabu što može izazvati svađu sa braćom i sestrama i vršnjacima. Pomozite njihovu ranu socijalizaciju kako bi razvili ljubazniji i blaži pristup sa svojim vršnjacima.

*Uposlite im ruke akivnostima poput pravljenja igračaka, dekoracija…ili slaganjem kockica. Zahvaljujući vrlo aktivnom umu uživaće i u slaganju slagalica i čitanju knjiga.

Savjeti za roditelje

* Nemojte se previše uzbuđivati zbog toga što previše gledaju TV.  Djeca Djevice najbolje uče posmatrajući i mogu puno toga da nauče uz pomoć edukativnih DVD izdanja i kompjuterskih igara.

* Ne kritikujte ih previše, čak ni na konstruktivan način. Djevica je znak perfecionizma i ova djeca mogu biti prilično naporna prvenstveno sebi. Stavite im do znanja da je normalno da se naprave greške, kako ne bi od vas sakrivali neprilike i nestašluke i razvili samodestruktivno ponašanje.

* Izaberite vrtić koji ima grupe koje nijesu strikno podijeljene po uzrastu. Vaša djevica će,  s obzirom na aktivan um, možda biti spremna za učenje ranije od svojhi vršnjaka.

* Pravila koja odredite neka budu vrlo jasna. Djeca Djevice su pametna i znaju kako da zbune roditelje sa pretjerano dugim pričama i izgovorima.  Napišite ključna pravila na papir i postavite ga na mjesto koje mogu svi da vide. To može staviti tačku na protestovanje vašeg djeteta rođenog u znaku Djevice.

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply