Vježbajte buđenje na vrijeme

spavanje1Već nakon samo jedne neprospavane noći, dijete drugi dan ima problema sa sporošću govora i apstraktnim razmišljanjem, umjesto da ga prisiljavate na ranije odlaske u krevet, i vi se prilagodite situaciji, savjetuju stručnjaci.

Neka vam večeri (barem u početku) budu “tihe” i rezervirane za “najdosadnije” aktivnosti poput slaganja kuhinjskih elemenata ili razgovor o sjutrašnjem obvezama.

Nakon što uvidi da se cijela porodica priprema za novi početak, dijete se neće osjećati kažnjeno pa s neće pretjerano odupirati odlasku na počinak.

Ako je vaš školarac navikao na lijeganje u 23 sata, nemojte ga odjednom  privikavati na odlazak u krevet u 21 sat. Osjećaće se budno i frustrirano.

Umjesto toga vrijeme lijeganja svaka tri dana pokušajte produžiti za 20 minuta ranije, savjetuju stručnjaci za dječje poremećaje spavanja.

Kvalitetan san pomaže mališanima da održi mozak aktivnim i tako bolje usvajaju prethodno stečene informacije, a mlađoj djeci školske dobi potrebno je oko deset sati sna.

Ako vaše dijete teško može opisati sliku koju je taj dan nacrtalo, razlog je vjerovatno nekvalitetan san. Pokušajte od mališana saznati kako je spavao, je li se budio…

Kad se klinci osjećaju umorno, oni neće zijevati ili malo prileći poput odraslih. Upravo suprotno; počeće se vrtjeti po kući poput zvrka. Njih neispavanost čini hiperaktivnima i razdražljivima pa ne mogu biti na miru, tvrde pedijatri.

Ako su djeca neispavana, tokom dana postanu hiperaktivna. Budući da ne mogu da sjede na miru, imaju teškoća s učenjem jer se ne mogu dovoljno dugo koncentrisati, objašnjavaju pedijatri. Prije posjeta lijekaru utvrdite kako vaše dijete spava.

Izvor: 24.sata

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply