Donji sjekutići u dva reda

Piše: dr Lidija Perunović, spec ortopedije vilica, stomatološka ordinacija sjekuticiPerunović

Zubići “ajkule”su najčešći razlog zbog kojeg roditelji u uzrastu između 5. i 6. godine dovedu dijete na pregled kod ortodonta.

Ovakav položaj donjih sjekutića  nam ukazuje da postoji nesklad izmeđuju veličine stalnih zubića i raspoloživog prostora, što znači da će biti neophodna ortodontska terapija.

Pod terapijom se ne podrazumjeva  samo terapija ortodontskim aparatima (protezama). U ovom trenutku treba preduzeti mjere tzv. interceptivne otropedije – planiranim vađenjem i brušenjem mliječnih zubića postepeno treba obezbjedjivati dovoljan prostor za stalne sjekutiće i dozvoliti jeziku da ih postavi u odgovarajući polozaj. Redovnim kontrolama, ortodont će odrediti pravi trenutak za uključivanje i aktivnog aparata u dalju terapiju.

Ako se na vrijeme ne preduzmu ove radnje, a zubi se postave u neodgovarajući položaj, pokretni aparati (protezice) neće biti dovoljni za ispravljanje ovakvog položaja sjekutića. Veće nepravilnosti u položaju zuba se mogu riješiti samo terapijom fiksnim aparatima uz eventualno vađenje nekih stalnih zuba.

Vrijeme kada treba početi sa terapijom ortodontskim pokretnim aparatima, zavisi od samog problema. Terapeut je taj koji će na osnovu analize odrediti pravi trenutak. Za mnoge probleme je jako bitno ne zakasniti, ali isto tako, ako nije neophodno ni započinjati terapiju prije vremena. Nošenje protezica je ipak jedna, po malo, neprijatna obaveza za malo dijete.

Mjerama interceptine ortopedije, koje se ne odnose samo na ovaj slučaj, možemo mnogo učiniti i na taj način i djetetu i nama ortodontima  olakšati dalje liječenje.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply