Kada sunce „opeče”

PIŠE: dr Vjera Janković, PZU Doktorica Mica

opekotinePosle prekomjernog sunčanja opekotine su veoma česta neprijatnost, a javljaju se nekoliko sati kasnije, obično uveče. Simptomi su vrlo neprijatni, bol, packanje i svrab, a promjene  su obično velike crvene površine koje su tople na dodir, a najčešće su na licu, leđima, rukama i nogama.

Kako liječiti opekotine od sunca?

Brojni biljni preparati (melemi) se koriste u ove svrhe i lako su dostupni, ali treba koristiti samo one koji su klinički ispitani. Jako je važno zaštititi opečene površine od „novog sunca“, te je zabranjen svaki dalji izlazak na sunce. Kada su zahvaćeni veliki djelovi kože, opekotine zahtijevaju dodatnu terapiju jer je dijete veoma uznemireno, nervozno, a bol i svrab ometaju miran san. Tada je potrebno dati sirup iz grupe antihistaminika, koji smanjuje zapaljensku i alergijsku reakciju (Presing,Claritin,Aerius). Potrebno je smanjiti bol, za šta se daje paracetamol ili brufen sirup. Neophodno je davati i dosta tečnosti jer se velika količina tjelesne vode gubi sa opečene kože.

Kada dijete treba odvesti ljekaru:

– ako povišena temperatura ne pada posle davanja antipiretika;

– i pored preduzetih mjera se dijete veoma loše osjeća, neraspoloženo je i odbija hranu;

– ako se pojave otoci na licu, kapcima ili usnama.

Kako spriječiti da „sunce opeče“?

Skloniti se sa sunca posle 9 i 30h pa sve do 18h. Dijete treba često mazati kvalitetnim zaštitnim kremama, faktor preko 35. Posle svakog kupanja ili brisanja ponoviti mazanje. Mažite ga i ako je oblačno jer UV zraci prolaze i kroz oblak. Dijete treba zaštititi i ako boravi na planini, gdje temperatura može biti relativno niska ili duva vjetar, pa se čini da je sunce slabo i stiče se utisak da nam ne može ništa. Veća nadmorska visina i tanji sloj atmosfere propušta više ultraljubičastog zračenja pa je i tu potrebna zaštita.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply