Naučimo dijete da prihvati poraz

Two young girls in argument

Svako od nas može se prisjetiti nekog u svojoj okolini ko teško podnosi poraz. Naći ćemo ih i među djecom i među odraslima. Bilo da je riječ o badmintonu, fudbalu, stolnom tenisu ili videoigri, uvijek neko preburno reagura kad ne pobijedi. Zato je i igra čovječe ne ljuti se smišljena da bi unaprijed, već samim imenom, sugerisala igračima da je naglasak na igri, a ne na rezultatu. Upravo ta igra je, baš kao i Monopol, kažu psiholozi, dobra da djeca nauče da su u životu neophodna pravila, kako ih poštovati i kako se nositi s uspjehom, ali i neuspjehom. A pojačana želja za pobjedom javlja se kad se počnemo upoređivati sa drugia.

Kompetitivnost je vrlo izražena kod djece školskog uzrasta kada imaju priliku da se upoređuju sa vršnjacima. Ponekad se može dogoditi da dijete ima nerealnu sliku o sebi i misli da može mnogo toga što realno zapravo nije moguće. Zbog toga isprobava razne aktivnosti i na osnovu rezultata oblikuje sliku o sebi.

S obzirom na to da dijete polaskom u školu sliku o sebi formira i na na osnovu upoređivanja s drugim vršnjacima, gubljenje djetetu predstavlja izraz njegove nesposobnosti. Zbog toga  može biti prilično osjetljivo pa mu je potrebno ohrabrenje i pohvala za trud.

Jako je važno, naglašavaju psiholozi, da roditelji, učitelji i druge djetetu važne osobe u okruženju svojim komentarima ne podstiču njegov takmičarski  duh, na primjer, upoređujući njegov uspjeh s uspjehom nekog drugog djeteta. Njegovo ponašanje treba upoređivati isključivo s nekim njegovim prethodnim ponašanjem. Najbolje je to učiniti podsticanjem djece da igraju igre u grupama koje moraju zajedno postići neki cilj. Takve igre jačaju osjećaje solidarnosti koji su suprotni takičarskim porivima. Osim saradnje, u takvim igrama djeca mogu naučiti i kako da se nose s neuspjehom, ali i uspjehom, i kako da traže pomoć kada im je potrebna, kako se prilagoditi, kako uspješno rješavati nesuglasice. I takmičarske i igre u kojima se sarađuje vrlo su korisne za dijete, ako se dijete pripremi za njih.

Prije nego što dijete počne da se takmiči i upoređuje s drugom djecom, važno je da usvoji vještine koje će mu pomoći da prihvati uspjeh, ali i neuspjeh. Psiholozi napominje da je važno da se dijete navikne i na pobjedu i na poraz i  da, bez obzira na postignuti rezultat, njegova slika o sebi bude pozitivna, a ono sretno.

Izvor: SuperMila

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply