Dragana doji i dojiće sve dok beba bude tražila

Dragana i Djina LatkovicDragana Latković majka je bebe od pet i po mjeseci, koju doji i dojiće je sve dok ona bude željela da sisa. Njena okolina je, kako je rekla portalu Roditelji.me, njenu odluku da doji ocijenila kao pozitivnu, ali su pritisci za uvođenje dohrane počeli već nakon tri i po mjeseca, pogotovo od starijih.

Dragani dojenje puno znači jer zna da svojoj bebi pruža najbolje što joj je priroda dala i što joj može priuštiti ali i zbog jake emotivne veze u momentu kada je stavi na grudi.

“Kad sam joj uvela dohranu bilo mi je teško kad sam vidjela da hoće da jede. Osjetila sam da je tu početak kraja te naše posebne veze”, pojašnjava Dragana.

Sa dohranom su počeli kada je beba napunila pet mjeseci. Tada su uveli jedan obrok. Dohranu su počeli sa rižinim pahuljicma, zatim šargarepom pa tikvicama.

Na pitanje da li je imala probleme sa dojenjem kazala nam je da je imala uvučene bradavice i da joj je mijeko kasnije krenulo jer se porodila carskim rezom.

“U porodilištu su mi donosili bebu na svaki podoj ali je jedna od sestara koja mi je gledala grudi rekla: Ovdje nema mlijeka, samo par kapi i napisala DOHRANA na umotanu bebu. Vjerovala sam da će mlijeko krenuti i da beba vuče najzdraviji kolostrum jer je par puta bljucnula žutu tečnost pa me njene riječi nisu pogodile”, pojasnila je ona.

Kada je beba počela da sisa, stvorile su se rane odnosno ragade, koje je uz pomoć patronažne sestre i savjeta na portalu Roditelji.me zaliječila.

Dragana je kasnije imala nedoumice da li ima dovoljno mlijeka, jer je beba “sisala po cijeli dan” ali je uz pomoć par prijateljica i to premostila.

Ona smatra da majke u Crnoj Gori češće odlučuju da ne doje svoju djecu iz čisto sebičnih razloga kao što su izgled grudi i zadovoljenje potrebe za slobodnim vremenom.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply