Počinje prodaja udžbenika

KjnigeTabelaUdžbenici za osam i po hiljada osnovaca i dvije i po hiljade gimnazijalaca za narednu školsku godinu od danas se mogu kupiti u knjižarama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

„Tokom vikenda snabdjeli smo naše knjižare kompletima udžbenika i oni će od ponedjeljka, kako smo i obećali, biti dostupni đacima u knjižarama Zavoda“, kazala je za Pobjedu rukovodilac sektora prodaje Aleksandra Hajduković .

Komplete od crnogorskog izdavača od danas će preuzimat i druge knjižare i preduzeća koja se bave prodajom knjiga i školskog pribora. U Zavodu ne očekuju gužve tokom ove sedmice, jer se obično knjige kupuju od 20. avgusta.

Hajduković će objasnila da je štampano  dovoljno kompleta, i da ako ih ne bude u drugim knjižarama, u Zavodovim ih mora biti jer su, kao nacionalni izdavač, dužni da tokom čitave godine imaju svoja izdanja u knjižarama.

Udžbenici ali i školski pribor će i ove godine moći da se kupe na rate, koje knjižare odobravaju posljednjih godina, najčešće u 4 rate.

Komplet udžbenika za prvi razred osnovne škole košta 34,6 eura, drugi   41,9, treći – 38,70, a četvrti razred – 47,5 eura. Komplet udžbenika za peti razred je 55,6 eura, za šesti – 68,6, sedmi – 84,2, osmi – 73,9 eura i deveti razred – 78,30 eura. Cijene kompleta su bez udžbenika za engleski jezik.

Cijena kompleta udžbenika za gimnaziju, bez engleskog jezika za prvi razred, iznosi 95,1 eura, a za drugi razred 77,8 eura. Đaci trećeg razreda za komplet knjiga moraće da izdvoje 64,9 eura, dok će maturanti svoje knjige platiti 47,1 euro.

Ekipa Pobjede obišla je prošle sedmice podgoričke knjižare i provjerila koliko košta školski pribor. Cijene svesaka malog formata kreću se od 15 do 30 centi, osim dizajniranih, za koje treba izdvojiti do euro. Sveske većeg formata, tvrdih korica, prodaju se 1,8 eura, a mekih od 30 do 1,1 euro, zavisno od dizajna. Grafitne olovke koštaju od 15 do 40 centi, drvene bojice 80 do 2,9 eura, a tempere od tri do šest eura.

Iz Ministarstva prosvjete je najavljeno da će naredne školske godine udžbenici biti jeftiniji 10,4 odsto u odnosu na prošlu.

To Ministarstvo je saopštilo i da će za narednu školsku godinu obezbijediti besplatne udžbenike za đake koji dolaze iz najugroženijih porodica. Procjena je da će knjige na poklon dobiti između osam i deset hiljada učenika koji dolaze iz porodica koje koriste materijalno obezbjeđenje, zatim učenici bez roditeljskog staranja i djeca smještena u ustanove socijalnog staranja.

Vlada je planirala budžetom da naredne školske godine najugroženiji, između osam i deset hiljada đaka, dobiju besplatne knjige. Toj cifri treba dodati i udžbenike koje će besplatno dobiti 2,5 hiljade Roma, Aškalija i Egipćana, a  Ministarstvo provjete će im obezbijediti i besplatnu odjeću, obuću i prevoz.

Crnogorski nacionalni izdavač je 2010. godine kompletirao produkciju domaćih izdanja udžbenika za osnovu i srednju školu, tako da je u produkciji Zavoda sada viđe od 500 naslova. Hajduković podsjeća da je nakon 2010. godine došlo do inoviranja nastavnih planova i programa, tako da je Zavod, nakon toga, izdao još 67 naslova na crnogorskom i 21 na albanskom jeziku.

Prvi komplet udžbenika u domaćoj produkciji štampan je 2003. godine. Do tada, komplete udžbenika Crna Gora je nabavljala od beogradskog Zavoda za udžbenike.

 

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply