Uspješno obilježena Svjetska nedjelja dojenja

DSC_0516_resizePodrška zdravstvenog sistema, društva, najbliže okoline i porodice od presudne je važnosti za uspješno dojenje, ali i priprema i edukacija majki u toku trudnoće o tome šta je čeka nakon porođaja i u toku dojenja, zaključak je završnog okupljanja povodom obiježavanja Svjetske nedjelje dojenja u Crnoj Gori, u oganizaciji  udruženja Roditelji.

Svjetska nedelja dojenja se ove godine obilježava 21. put u preko 170 zemalja svijeta, pod sloganom Podrška dojenju: bliski majkama, sa posebnim akcentom stavljenim na rad savjetnica za dojenje, a Udruženje Roditelji je u Crnoj Gori obilježilo zahvaljujući podršci kompanije Rosa.

Koordinatorka projekta dojenje u Udruženju Roditelji, Ana Vujnović najavila je na završnom okupljanju povodom obilježavanja Nedjelje dojenja da će ta organizacija raditi na ostvarivanju desetog koraka Unicefovog programa Deset koraka ka uspješnom dojenju, koji se odnosi na osnivanje vršnjačkog savjetovališta koje će biti dostupno majkama i gde će moći da pronađu odgovore i neposrednu pomoć za sve probleme u vezi sa dojenjem

Savjetnica za dojenje Tereza Miljković iz Srbije objasnila je da je vršnjačko savjetovanje ustvari podrška nemedicinskog osoblja mamama koje doje, koje se nadovezuje na podršku ljekara I  medicinskih radnika. Vršnjačko savjetovalište može da radi bilo koja mama koja ima lično iskustvo sa dojenjem i prošla je određene obuke da bi znala kako da pristupi mami i na koji način da joj pomogne.

Miljković je ukazala na nekoliko najvećih zabluda u toku dojenja sa kojima se kao savjetnica srijeće, među kojima su najčešće da mlijeko može odjednom da nestane, da nije kvalitetno, da je vodnjavo Ili da čim dijete plače i traži da sisa znak je da je gladno i da mu treba dohrana.

Prema njenim riječima, jako malo mama zna da postoje takozvane faze u razvoju, koje se zovu skovi, koji dolaze periodično kod svake bebe.

“Sve ide fino lagano, a onda odjednom beba postoje nervozna. Ta nervoza može trajati dva, pet, sedam dana, i biti jako naporna I danju I noću. Nakon toga beba obraduje mama sa nekim novim iskustvom, vještinom, nekim osmijehom, okretanjem”, pojasnila je Miljković.

Ona je dodala da se dešava i da beba ne dobija na težini sedmicu, dvije, a onda u toku naredne napreduje 200-300 grama, a mame to ne znaju.pa čim osjete uplaše se, pomisle da im mlijeko nije dobro, da je beba gladna i posegnu za adaptiranom formulom, a tu je dojenju kraj.

DSC_0513_resizeGlumica Žana Gardašević Bulatović objasnila je da je oduvijek znala da će doji kada bude imala djecu jer ništa prirodnije od toga ne može da bude.

“Znatiželjno su me pitali: “Da li ćeš da dojiš?”. Nijesam imala dilemu, meni je to bilo kao da su me pitali u devetom mjescu hoću li se poroditi”, objasnila je Gardašević Bulatović okupljenim mamama, trudnicama, tatama i bakama koji su prisustvovali okupljanju u Kutku za dojenje u Mall of Montenegru otvorenom takođe u Nedjelji dojenja.

Vujnović je u toku centralnog okupljanja podsjetila na nedavno objavljenu studiju UNICEF-a o stanju u crnogrskim porodilištima I ukazala da je I u njoj prepoznat problem na koji je Udruženje već neko vrijeme skretalo pažnju javnosti i struke, a to je da je kvalitet informacija koje majke dobijaju o dojenju neadekvatan i nedovoljan.

Ona je navela da je studija izbila argument menadžmenta klinika da majke nisu zainteresovane za dojenje i da treba da dođu pripremljene, to jest da osoblje porodilišta nije dužno da im pomaže da uspostave dojenje. Studija je zaključila da se neki problemi mogu rješavati odmah, kao što je na primjer uvođenje prakse stavljanja bebe majci na grudi odmah nakon porođaja i rano iniciranje dojenja.

Udruženje Roditelji je, prema riječima Vujnović, voljno da pomogne gdje god je to moguće da se ovi standardi implementiraju i da što prije budu stvoreni uslovi za rano inciranje dojenja I što jaču podršku u porodilištima.

Obilježavanje Svjetske nedjelje dojenja ove godine je pomogla i video agencija MAMA i studio Xdesign koji su obezbijedili video materijal i majice za dva dođaja organizovana od 1. do 7. avgusta.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply