Disanjem redukujte stres

PIŠE: Sanja Obradović, dipl.psiholog, REBT psihoterapeut

disanjeIstina je da je dan savremenog čovjeka ispunjen stresnim situacijama, a dani čine godine, godine život… Čovjek je već naučio da funkcioniše (uglavnom polovično) u takvim situacijama, sada je vrijeme da tog istog čovjeka naučimo jednostavnoj tehnici za redukovanje stresa i opuštanja tjelesne napetosti, kako bi bio funkcionalniji.

Ovu tehniku možete primjenjivati kući ili na javnim mjestima, dok se vozite autobusom ili ste u prodavnici, dok ste na poslu ili fakultetu… Prvo savladajte tehniku kod kuće, vježbajte je svakodnevno bar nedjelju dana, kako bi ste stekli rutinu.

Za početak pronađite neko komforno i tiho mjesto u vašem stanu, gdje ćete biti sami. Sjedite ispravljenih leđa. Obratite pažnju na vaše tijelo. Da li osjećate neke napetosti, tenzije, tjelesne senzacije? Da li primjećujete da se možda osjećate neudobno, grčite i stežete neke mišiće? Kada ste konstatovali gdje su tenzije u vašem tijelu pokušajte da ih opustite. Sada ste spremni za primjenu ove tehnike.

Udahnite vazduh kroz otvorena usta. Uvlačite vazduh u usta kao da ga usisavate, kao da pijete sok na slamčicu. Udah treba da bude spor i da traje tačno deset sekundi (svo vrijeme lagano udišete). Dok udišete brojite u sebi od jedan do deset. Sada počnite da izdišite polako kroz nos (usta su zatvorena) brojeći opet deset sekundi. Izdah treba da bude kao i udah, bez prekidanja. Dakle, cio ciklus disanja (udisaj + izdisaj) traje ukupno 20 sekundi. Ponavljate ovaj ciklus. Svaki put brojite u sebi tačno deset sekundi. Nemojte žuriti, dišite mekano, lagano. Ne morate duboko udisati, odredite sami koliko vam vazduha treba. Ovdje nije bitno koliko ćete duboko udahnuti već je bitan ritam i harmonija.

Vježbu možete raditi sa otvorenim ili zatvorenim očima, kako vam više prija. Tokom vježbe možda će vam se pojavljivati neke misli, vi ih samo konstatujte i nastavite dalje da dišete. Fokusirajte svoju pažnju na brojanje i disanje. Ako radite ovu vježbu sa zatvorenim očima obratite pažnju na vaše tijelo. Ako osjetite neke tenzije nastojte da ih opustite. Zamišljajte tokom svakog izdaha kako se svaki dio vašeg tijela intenzivno opušta, vaše misli polako smiruju i stišavaju i kako osjećate prijatno strujanje u cijelom vašem tijelu.

Odredite koliko vam vremena prija da radite ovu vežbu. Koliko dugo ćete je raditi neka isključivo zavisi od toga koliko vam prija, vaše tijelo zna najbolje. U svakom slučaju nemojte pretjerivati, prestanite kada vam se više ne radi. Vježbu možete primjenjivati svakodnevno, samo u situacijama kada ste napeti ili pred spavanje. Možete je raditi i u ležećem položaju u krevetu, dok se spremate za spavanje.

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply