Dojenje ne utiče na opuštanje grudi

dojenje 2Najčešće navođen razlog  za odbijanje dojenja  je opuštanje grudi, ali najnovija istraživanja su pokazala da to nije tačno.

Na opuštanje grudi najviše utiče sama trudnoća i psihofizičke promjene u njoj, starost buduće mame, kao i pušenje, zaključak je studije Udruženja američkih plastičnih hirurga.

Razlog za sprovođenje istraživanja je bio zahtjev za rekonstrukcijom grudi velikog broja žene koje su rađale. U ovom istraživanju je učestvovalo 132 žene koje su rađale, a 60% ih je dojilo dijete. Istraživači su prikupili podatke od svake žene o težini, visini, veličini grudnjaka u trudnoći i o tome da li su pušači.

Utvrđeno je da neme razlike u stepenu opuštenosti grudi između žena koje su dojile i koje nijesu. Takođe je utvrđeno da se opuštenost grudi povećava sa brojem rođene djece i da pušenje jako negativno utiše na opuštanje grudi.

Pušenje razgrađuje elastin, koji je odgovoran za zategnutost kože koja drži grudi. Nošenje neodgovarajućeg grudnjaka takođe negativno utiče ne opuštanje grudi.

Najvažniji rezultat ovog istraživanja je da dojenje ne dovodi do promjena na grudima tako da je najčešći razlog nedojenja ostao bez argumenata.

Izvor: Ženasamja.me

 

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply