Koje sve vještine majke posjeduju

zauzeta majkaMajke su kraljice obavljanja više stvari istovremeno

U pet minuta koliko traje vožnja do škole prosječna majka u glavi slaže popis obaveza, zaustavlja svađu među djecom na zadnjem sjedištu, podsjeća djecu šta su zaboravili, provjerava da li imaju domaće zadatke, traži radio stanicu, mahne pristojno drugoj majci u prolazu i brzo provjeri ruž u retrovizoru.

Majčinska intuicija

Majke poznaju svoju djecu bolje nego bilo ko drugi i dok bezbrižno balansiraju na spravama u parku, majka će predvidjeti šta bi se sve moglo da se dogodi. Drugim riječima, svaka majka zna da li će njeno dijete namjerno skočiti sa sprave ili će slučajno pasti. Naravno, uvijek na vrijeme reaguje kako bi spriječila posljedice.

Majke sve osjećaju

Svaka majka osjeća bol svog djeteta. Sve mame su barem jednom pomislile da bar njih boli umjesto djeteta, a empatija je toliko jaka da može prerasti u pravi fizički bol.

Majke daju dar mudrosti

Iako djeca savjet ne bi nazvala darom, sigurno ga duboko u sebi cijene. Neke majke vole više da daju savjete nego da ih prime, a neke daju savjete o svemu i naravno, uvijek misle kako su ti savjeti korisni.

Znaju kako se funkcioniše s malo ili nimalo sna

Ovo je ključna vještina koju, ako im nije urođena, majke vrlo brzo nauče. Posebno zato što je u prvim mjesecima djetetovog života ideja o osam sati sna samo ideja i gotovo ni jedna majka to ne može sebi da priušti. Nevjerovatno je kako s tako malo sna, natečenih očiju, majke i dalje kuvaju, peglaju i brinu o djeci.

Fokus je na detaljima

Majke vide sve, čak i ono što je potpuno nevažno i uvijek tačno znaju gdje treba da gledaju kako bi uočile neku manu i na vrijeme upozorile dijete.

Cijene male stvari u životu

Majke cijene ono što drugi ne shvataju ozbiljno: čarape koje imaju svoj par, apstraktne crteže djece, pojedeno povrće, čiste zube, napredni vokabular, zagrljaje, kafu, tišinu, popodnevni odmor, dobru frizuru i patike koje su šire nego prije par meseci.

Uvijek imaju cilj

Za neke majke cilj je jednostavno preživjeti dan. A one ambiciozne tome dodaju cijelu noć sna. Postavljaju sebi mnogo ciljeva i to pokušavaju da prenesu i na djecu.

Imaju smisao za humor

Često se mame smiju kako ne bi plakale. Vaspitanje djeteta uvijek ima neke atipične trenutke, nekada su smiješni, a nekada baš i nisu.

Majke rješavaju probleme

Gotovo da ne postoji problem koji majka ne može riješiti. Na primjer, ako se dijete požali da mu je dosadno, majka odgovori super, onda imaš vremena za kućne poslove. Odjednom djetetu više nije dosadno. Problem riješen.

Neustrašive su

Hrabrost majki je istinska. Ne samo da svaka majka prođe kroz porođajni bol i muke, već neke majke to svjesno ponavljaju i po nekoliko puta. Nakon porođaja hrabro se suočavaju s pelenama, povraćanjem, grčevima, gušenjem od kašlja, zločestim mamama i još puno toga.

One su istrajne

Uprkos svim usponima i padovima majčinstva, majke nikada ne odustaju od toga da budu roditelji.

Izvor: Index.hrv

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply