Dojenje – kako tate mogu da pomognu

tata i bebZa majke dojenje može biti usamljenički izazov u početku. Tada najčešće provode dosta vremena sa djetetom u tišini sobe, daleko od drugih ljudi.

Bezbroj večeri prođe sa bebom u naručju, ili ih provedu same  sa ritmičnim zvucima pumpe za izmlazanje. Čini se nepravednim da tako važna stvar kao što je briga o novorođenčetu ne može uvijek biti jednako raspodijeljena između roditelja, ali jednostavno je realno da će većina hranjenja pasti na leđa onog roditelja koji je u stanju da proizvede ovu magičnu hranu.

Neki muževi osjećaju olakšanje zbog te slobode, dok drugi postaju bespomoćni i to ih frustrira, ali ono što je zajedničko gotovo svim muškarcima jeste da nemaju jasnu sliku o tome kako mogu pomoći partnerkama u ovoj situaciji.

Do ovog trenutka u njihovim životima o grudima su razmišljali isključivo kao nečemu dekorativnom. Nije fer da žene očekuju od muškaraca ravnopravno učešće ukoliko se ne potrudimo da jasno iskažemo svoja očekivanja. Stoga hajde da našim muškarcima objasnimo da to što smo odlučile da dojimo ne znači da je partner potpuno lišen obaveza. Postoje mnogi načini na koje oni mogu potpomognuti proces dojenja koji ne podrazumijevaju mliječne kanale. Evo jasne liste obaveza vezanih za dojenje koje možete odštampati i predati partneru prije nego beba stigne.

1. Učite o dojenju. Prvi korak koji treba napraviti da bi pomogli u bilo kojoj situaciji jeste da pokušate da razumijete ono sa čime se susrijećete. Pročitajte knjigu o dojenju ili još bolje – pođite sa vašom partnerkom na predavanje o dojenju. Ne samo da će vam ovo pomoći da razumijete osnovne termine koji su sada centar vasione za vašu ženu (kao što su kolostrum, položaj na dojci, prvo mlijeko, refleks otpuštanja mlijka), već će i vašoj partnerki pokazati koliko su vam važna njena nastojanja i koliko želite  da postanete roditelj.

2. Držite flaše sa vodom na dohvat ruke na mjestima gdje se doji. Dojenje kod novopečenih mama izaziva žeđ jer je tijelu potrebna dodatna tečnost da bi proizvodila mlijeko. Kada krene  refleks otpuštanja mlijeka, zna da se javi osjećaj suvoće u ustima. Tada nije moguće tek tako skloniti novorođenče koje je majka pokušavala da pravilno namjesti na dojku proteklih 30 minuta i ode po čašu vode. Ovo je jednostavna, a nevjerovatno olakšavajuća usluga. Ovdje treba pomenuti i da se dojenjem sagorijevaju dodatne kalorije, što može izazvati glad u sred noći – zato pripremite zdrave grickalice koje dojilja jednostavno može jesti jednom rukom.

3. Potrudite se da znate gdje su dodaci za dojenje i budite spremni da joj ih dodate u svakom trenutku. Ovo uključuje stvari poput jastuka za dojenje, kreme za bradavice, hladnih obloga, pelena na koje stavljate bebu kad podriguje, itd. Treba da sve isplanirate tako da ona bespotrebno ne ustaje sa svog mjesta prilikom dojenja. Dobijate dodatne poene ukoliko ove dodatke donesete prije nego ih zatraži. Ukoliko vam kaže da će da doji bebu donesite jastuk odmah. Ako znate da uvijek nanosi kremu nakon podoja, otvorite pakovanje prije nego podigne bebu da podrigne – ona će to cijeniti više nego što ste svjesni.

4. Pripremite pumpu. Izmlazanje mlijeka je vjerovatno najmanje poželjan aspekat dojenja. Doslovno je zamarajuće. Podijelite ovaj dosadni posao tako što ćete očistiti i sastaviti pumpu, što znači i manje posla za nju. Na početku će djelovati komplikovano i zastrašujuće, ali ukoliko možete sklopiti karburator – možete i pumpu. Pročitajte uputstvo i vježbajte.

5. Obezbijezbijedite joj zabavu da bi bila “u toku”. Ne, ne očekujese od vas da napravite lutkarsku predstavu. Samo se postarajte da ima pristup nečemu što će joj okupirati misli tokom sati provedenih sa bebom. Dajte joj daljinski upravljač, telefon, knjigu, iPad, itd. Potrudite se da baterije svih uređaja budu pune kad god je to moguće. To je nešto što će neispavana lako zaboraviti da uradi, a što će je izbaciti iz takta kada se usred noćnog podoja ugasi njen iPad.

6. Obavljajte kućne poslove. Ženi će biti teško da se opusti i fokusira na dojenje ukoliko se veš gomila, a u sudoperi taloži neoprano suđe. Možda ne možete preuzeti hranjenje, ali sigurno možete očistiti kuću. Samo razmislite čime joj sve možete olakšati u ovom trenutku i počnite to da radite.

7. Često joj govorite stvari poput: “Hvala što ovo činiš za našu bebu”, “Odlično ti ide” ili “Ponosan sam na tebe”. Možda bi bilo dobro i da joj često udijelite kompliment i kažete kako dobro izgleda sa mokrim djelovima na prednjoj strani majice ili povraćkom koja se spušta niz rame. Zapamtite da će biti osjetljiva i iscrpljena, i da ona radi veoma naporno – zato je neophodno da čuje ovakve stvari od svog partnera. Vama ne treba puno da ovako nešto kažete, a njoj će ovakve izjave mnogo značiti.

8. Slobodno i često joj priuštite masažu stopala i leđa ne očekujući uslugu zauzvrat. U početku je teško naći odgovarajući položaj za dojenje, nekada će ona biti ukočena ili imati bolove od istog položaja koji zauzima dok beba sisa. Izmasirajte joj umorne mišiće. Što je vaša partnerka opuštenija to će bolje i mlijeko teći, pa na ovaj način pomažete i da vaša beba bude sita. Dodiri puni ljubavi takođe će učiniti da osjeti podršku u trenutku kada joj je stvarno neophodna.

9. Zabavljajte ostalu djecu ili vodite računa o kućnim ljubimcima dok se mama fokusira na dojenje. Nije lijep osjećaj kada se beba koja je prihvatila dojku odjednom  okrene na drugu stranu jer je starije dijete pored njene glave udarilo gračkom o pod. Najljepši način na koji možete pomoći mami koja doji je da napravite mirnu atmosferu za nju. To znači da se postarate da je svi ostave na miru, čak i vaša mačka. Nekim mamama smeta kada ih životinje dodiruju i u tom slučaju ne bi trebalo da se bave zahtjevnim kućnim ljubimcima. Vi ste njen tjelohranitelj, tačnije “čuvar njenih grudi”.

10. Pitajte šta joj je potrebno. Ovo zvuči jednostavno, međutim lako se zaboravlja. Često je pitajte šta možete uraditi da bi joj pomogli. Nekada je samo pitanje sve što joj je neophodno.

Zamislite da vaša partnerka trenira boks i da ste vi njen trener. Ne možete u ring da biste zajedno sa njom primali udarce, ali možete je čekati u ćošku sa hladnom vodom, peškirom,  malo motivacije i navijanja kako biste joj pomogli da povrati raspoloženje za borbu.

Izvor: http://www.mamasaywhat.com
Prevela: Aleksandra Vujisić

Procedure i Izazovi Samohranog…

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply