Na koje načine možemo pružiti podršku majkama koje doje?

PIŠE: Ana Vujnović, koorinatorka projekta Dojenje, udruženje Roditelji

dojenje predivnoOve nedjelje proslavljamo Svjetsku nedjelju dojenja, koja se obilježava širom svijeta pod sloganom Podrška dojenju: bliski majkama.

Nije važno da li ste i vi majka koja doji, da li u porodici imate nekoga ko doji, svi mi možemo na neki način pružiti podršku dojenju i majkama koje su izabrale ovaj, i za bebe i za majke, najprirodniji način ishrane beba.

Dojenje u nekim slučajevima u početku može biti iscrpljujuće za majku, posebno ako je prošla kroz težak porođaj ili ako kod kuće ima stariju djecu o kojoj takođe mora da se brine. Članovi porodice, suprug, majka, svekrva, otac, sestra i svi ostali mogu na sebe da preuzmu kućne obaveze i da omoguće majci da se u tim danima odmori što je više moguće i da što više bude uz bebu.

Otac neka bude taj koji će dodavati majci bebu na dojku, nositi je da podrigne, presvući je ako je to potrebno i na taj način omogućiti majci da uhvati malo neophodnog sna.

Još tokom trudnoće, očevi su ti koji treba jednako da se informišu o dojenju koliko i majka. Često su oni ti koji pružaju najveću podršku u momentima kad majka pomisli da posustaje sa dojenjem i kad joj se učini da su neki sitni problemi neprebrodivi.

Ako se porodila vaša sestra, ćerka, jetrva, … ponudite da vi budete ti koji će kuvati ručak za cijelu porodicu, ili usisati kuću, oprati suđe, bar dok se dojenje ne uspostavi i sve dođe na svoje.

Čak i da se, na primjer, porodila vaša komšnica koje nema nikog ko bi joj u kućnim poslovima pomogao, veliku podršku bi joj pružili ako bi se ponudili da raširite veš, skuvate ručak, izvedete stariju djecu u šetnju…

Kada vidite majku koja doji u parku, nasmješite joj se, na taj način stavite do znanja da je prizor majke sa djetetom na grudima nešto najpriodnije što bi trebalo da viđamo svuda oko sebe.

Ne budimo licemjeri. Dojenje se svuda propagira kao najprirodniji način ishrane, ali prizor majke koja doji dijete je nešto što nam nije prihvatljivo. Da li vam se čini da tu nešto nije u redu? Zar majke taj najprirodniji i najljepši čin treba da obavljaju sakrivene kao da rade nešto što je najveća sramota na svijetu?

Ako ste vlasnik ili menadžer lokala, kafića ili prodavnice, skrenite pažnju svojim zaposlenma da su majke koje doje dobrodošle u vašem objektu, da majke ne bi dolazile u neprijatne situacije zbog komentara drugih gostiju kojima se ne sviđa taj prizor.

I, najzad, ako znate majku kojoj je potrebna pomoć kako bi riješila neke problem u vezi sa dojenjem, uputite je na adresu gdje će podršku moći da dobije, kao što je podrška od strane iskusnih majki koju mogu pronaći na ovom portalu.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply