Otvoren kutak za dojenje u Mall of Montenegru

logo1Majke beba koje od danas budu posjetile Mall of Montenegro moći će da ih i podoje ako budu gladne i imale potrebu za hranom u prvom Kutku za dojenje u Crnoj Gori, koji je svečano otvoren.

Kutak se nalazi na I spratu tržnog centra Mall of Montenegro, i u njemu je roditeljima dostupan i materijal udruženja Roditelji o dojenju, a imaće priliku i da se informišu o tome na koji način mogu zatražiti podršku i pomoć drugih mama sa iskustvom u dojenju i da opišu svoje iskustvo u Knjizi dojenja.

Otvaranju Kutka su prisustvovale glumica Branka Femić i pedijatar Vjera Janković, kao i roditelji i djeca.

Femić je ocijenila otvaranje Kutka pozitivnim ali i ukazala da majke u Crnoj Gori  treba da shvate da podojiti svoje dijete na javnom mjestu, parku… nije nikakav erotski čin nego je najljepši čin materinstva i susret majke sa djetetom.

Ona je pojasnila ovaj zaključak iskustvom  bolnici kada je sa bebom duže čekala jedan od ultrazvučnih pregleda, u toku čega je njeno dijete i ogladnjelo.

„Vidim slobodno mjesto između dvije gospođe koje ninaju svoje bebe, sjednem između njih, raskopčam košulju, i stavim bebu na dojku. Sve žene se u tom trenutku okreću i gledaju me, pa gledaju jedna drugu, i okreću glavu, a jedna od njih kaže „Uh svaka ti čast. Ne bih ja mogla nema šanse, da izvadim dojku da nahranim dijete, sramota je to“, citirala je Branka majku koja je sjedjela pored nje.

100_4872

Njoj je jako značajna bila škola za trudnice u toku trudnoće gdje je sa ostalim polaznicima dobila UNICEF-ov DVD u kojem je dojenje detaljno objašnjeno.

Prema Brankinim riječima, ta informisanost žene o tome kako se doji je veoma važna ako ne postoji neko u porodi ko je dojio djecu, a uvijek postoji. Brankina majka, strina i ujna su dojile djecu, ali na primjer, u njenom okruženju među vršnjakinjama nijedna nije dojila.

Femić smatra da svaka žena može da doji, da joj treba podrška od supruga posebno, ali da treba i da zna da je majčino mlijeko dobro, da nema nekvalitetnog mlijeka, da ne može da nestane preko noći jer su to sve zablude koje samo mogu da poljuljaju samopouzanje i dovedu do odustajanja.
„Svi se borimo da je povećamo i podržimo majke koje žele da doje. Ima puno karika, moramo svi da učestvujemo, ne samo porodica nego društvo uopšte“, navela je dr Janković.

100_4874

Pedijatar Vjera Janković rekla je da je oduševljena inciijativom, jednom u nizu akcija udruženja Roditelji u cilju poboljšanja stope dojenja koja je jako niska.

Za nju je Kutak za dojenje izvanredan način da se pruži podrška majkama kada je u pitanju dojenje jer mogu na miru, dok su u neobaveznoj šetnji, da se ne opterećuju previše i podoje bebe.

Janković je pozvala društvo da omogućim majkama i bebama da na svakom koraku budu jedno sa drugim jer nema ljepšeg prizora od bebe koja je zadovoljna na majčinim grudima.

Koorinatorka projekta Dojenje u udruženju Roditelji, Ana Vujnović rekla je da je Kutak jedan od načina kako društvo može pružiti podršku majkama, kao I da se nada da će njegovo postojanje ohrabriti mnoge majke koje su neodlučne što se tiče dojenja u javnosti i biti od pomoći onim majkama čije bebe više vole da sisaju na mirnijem mjestu.

Ona je ukazala na neke aktuelne probleme kada je podrška dojenju u pitanju. Navela je da podrška zdadravstvenih radnika porodiljama u uspostavljanju laktacije u Crnoj Gori često izostaje, što je pokazala I analiza koju je sproveo UNICEF u pet crnogorskih porodilišta, ali i anketa koju je Udruženje sprovelo na portal Roditelji.me

“Pomoć često izostaje i u porodici, jer se agresivnim reklamiranjem zamjenskih mliječnih formula prekinuo lanac podrške i iskustva koje su starije žene iz domaćinstava prenosile mlađim”, kazala je Vujnović.

Menadžerka Mall of Montengra Dobrica Savić pojasnila je da su prihvatili inicijativu udruženja Roditelji jer žele da doprinesu podizanju svijesti o važnosti dojenja i dojenju na javnom mjestu.

Ona je ocijenila da dojenje u javnosti ne treba da bude tabu. Savić je najavila da će Mall uskoro na još jedna način obradovati roditelje otvaranjem na drugom spratu posebne prostorije u kojoj će roditelj moći da presvuku svoje bebe i djecu.

100_4856Na otvaranju Kutka, za prisutne majke kompanija Donator je obezbijedila poklone sa prozovodima koji mogu biti podrška dojenju ali i popuste od pet odsto na sve Chiccove proizvode u njihovim radnjama.

Otvaranje kutka za dojenje je dio kampanje obilježavanja Svjetske nedjelje dojenja od 1. do 7. avgusta, a Crna Gora se drugu godinu našla na mapi njenog organizatora.  Obilježavanje Sedmice dojenja je pomogla kompanija Rosa, koje je isto uradila  prošle godine.

Tema ovogodišnje Svjetske nedjelje dojenja je Podrška dojenju: najbliža majkama, koja u fokus stavlja vršnjačko savjetovanje kojem će se u narednom periodu posvetiti i Udruženje Roditelji koje planira da oformi grupu majki volonterki sa iskustvom dojenja.

Svjetska nedjelja dojenja se obilježava već 21. godinu u preko 150 zamalja svijeta, a u organizaciji Svjetske alijansa za podršku i promociju  dojenja (WABA).

Procedure i Izazovi Samohranog…

SOS linija baner

Leave a Reply