Sretna vam Svjetska nedjelja dojenja

wbw2013-logo-h3Svjetska nedjelja dojenja obilježava se od danas, narednih sedam dana, 21. put u preko 150 zemalja svijeta, među kojima je i Crna Gora.

Podrška dojenju: Najbliža majkama tema ovogodišnje Svjetske nedjelje dojenja, a njom se ističe vršnjačko odnosno savjetovanje dojilja od strane majki koje imaju iskustvo sa dojenjem.

Prije 57. godina sedam majki su se okupile i shvatile da su razlog za uspješno dojenje njihove djece bile informacija do kojih su bile u prilici da dođu, kao i znanje i podrška koje su jedna drugoj pružale.Takođe su shvatile da bi mnoge majke koje su željele da doje, a nijesu u tome uspjele, imale više uspjeha da su u svom okruženju imale one koju su im mogli pružiti znanje i podršku.

La Leche League International (LLLI) je osnovana, lansirajući tako jedan novi pokret. Podrška majka-majci je rođena, a pokret se proširio po svijetu. Mnoge žene su shvatile da su redovni sastanci na kojima su djelile svoja iskustva i znanje i pružale podršku jedna drugoj kroz cijeli proces dojenja neprocjenjivi. Ipak, ženama je ponekad trebala praktična pomoć jedan na jedan. Takva vrsta podrške je najprimjenjivija u domu. I tako je od grupa pomoći nastao koncept individualnog vršnjačkog savjetovanja i kućne posjete su počele da se praktikuju.

Zašto je vršnjačko savjetovanje neophodno

Mnoge majke prestaju da isključivo ili u potpunosti da doje u prvih nekoliko dana do šest sedmica nakon porođaja, čak iako su se porodile u Bolnicama po mjeri majke i bebe. Vrlo često majke ne uspijevaju da posjete zdravstvene centre u  zatraže pomoć medicinskog osoblja, tako da je podrška zajednice od najvećeg značaja. Tradicionalno su majke dobijale podršku od starijih žena iz porodice ili okruženja, naročito u prvih 40 dana nakon porođaja. Ipak, kako se društvo mijenjalo, naročito pod uticajem urbanizacije, pa članovi porodice sada žive udaljeni jedni od drugih, a uz to postoji pritisak na majke da se što prije vrate na posao što sve prouzrokuje da ovaj period brige za majku i bebu jednostavno nestane.

Pomoć je zato neophodna od strane zdravstvenih radnika, prijatelja ili partnera. Ipak, ovom novom sistemu podrške često nedostaje dovoljno iskustva ili vještine da pruži podršku isključivom dojenju. Čak i zdravstveni radnici, kao što su doktori, sestre, babice i dule često nisu obučeni za podršku dojenju. Mnogi zdravstveni radnici trpe pritisak da provedu šte je manje moguće vremena sa jednim pacijentom, što usložnjava ovaj problem. Najjeftiniji i uz to najbolji način da se obezbjedi potrebna podrška majkama gde profesionalna pomoć nije dostupna je vršnjačko savjetovanje.

Savjetnice su obično žene iz lokalne zajednice koje su obučene da podržavaju dojenje, bez obzira na obrazovanje. Lako su dostupne, žive blizu doma majke, i svakodnevno pružaju podršku.

Šta su dužnosti savjetnica za dojenje?

Savjetnice za dojenje mogu raditi od kuće, u zdravstvenom centru ili u bolnici. Njihov način rada poštuje majčino dostojanstvo, zdravsteni sistem podrške i one sa kojima rade. Podržavaju majke da doje tako što ih slušaju i pomažu im da preskoče barijere i otkriju načine da dopuste da dojenje postane dio njihovog svakodnevnog života. Njihov cilj je da pomognu majkama da dobro startuju i da uspostave isključivo dojenje uz tačne informacije koje su adekvatne njihovim potrebama. One takođe moraju znati kada nisu u stanju da rešavaju nastali problem i na koga da upute majku.

SOS linija baner

SOS linija baner

Leave a Reply