Loš kvalitet promovisanja, informisanja i savjetovanja o dojenju

dojenje u porodilistuSvjetska nedjelja dojenja prilika je da se podsjetimo na koji način se odnose prema ovom najvažnijem načinu ishrane i za bebu i za majku u crnogorskim porodilištima i šta su nakon njihovog obilaska nedavno zaključili strani i domaći ljekari.

U dokumentu Ocjena bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majki i novorođenčadi u Crnoj Gori je konstatovano da je u crnogorskim porodilištima kvalitet promovisanja, informisanja i savjetovanja o dojenju i njezi zdravog novorođenčeta loš, kao i da zaposleni u najvećem porodilištu u zemlji ne podržavaju sistematski majke da otpočnu sa dojenjem, niti se bave problemima laktacije.

Tim od sedam ljekara je u dokumentu koji je finansirao UNICEF naveo da menadžeri i pružaoci usluga u porodilištima nisu svjesni prednosti djelotvorne promocije dojenja, kao jednog od najdjelotvornijih načina da se unaprijedi zdravlje djece.

Kao jedan od glavnih problema koje su prepoznali je i nedovoljno promovisanje ranog i isključivog dojenja.

Kada je u pitanju Nacionalna klinika za akušerstvo i ginekologiju u Podgorici ljekari su ocijenili da ona ne implementira mnoge na dokazima zasnovane standarde u oblasti perinatalne zaštite, uključujući korake vezano za Inicijativu bolnica po mjeri djeteta/ bebe i dojenje.

U Kliničkom centru, kako tvrde stručnjaci, ne postoji jasna politika dojenja, a zaposleni u porodilištu ne podržavaju sistematski majke da otpočnu sa dojenjem, niti se bave problemima laktacije.

Podsjetili su da ne postoji mogućnost smještaja bebe zajedno sa majkom pa se sva novorođenčad smještaju u posebnu jedinicu i donose majkama na dojenje na svaka 3 sata.

„Rano otpočinjanje dojenja nije adekvatno – novorođenčad se stavljaju majki na grudi samo na nekoliko minuta nakon porođaja, a nakon toga se odvajaju na otprilike dva sata“, jedan je od zaključaka ljekara.

Oni su takođe ukazali da nema ni dojenja na zahtjev, a hranjenje bočicom je široko rasprostranjena praksa, pa čak i bebe koje su dojene dobijaju dohranu iz bočice tokom tročasovnih intervala.

Zbog svega toga preporučili Ministarstvu zdravlja, između ostalog, da za multidisciplinarne timove iz vodećih porodilišta u Crnoj Gori otpočnu sa standardnom EPC obukom, koju je osmislila Regionalna kancelarija SZO za Evropu, stavljajući akcenat na promovisanje dojenja.

Sugerisano im je i da organizuju nacionalne informativne kampanje za promovisanje dojenja.

Tim koji čine sedam stranih i domaćih ljekara obišao je u decembru prošle godine pet porodilišta, u Podgorici, Nikšiću, Cetinju, Kotoru i Beranama i sačinio izvještaj sa preporukama koji je nedavno predstavljen crnogorskoj javnosti.

SOS linija baner

SOS linija baner

Comments

  1. Cekalica

    Ipak mislim da su i eksperti pretjerali, isto kao i razmazene majke porodilje s nerealnim ocekivanjima da im ljekarsko osoblje dijeli savjete o dojenju 🙂 🙂 😛

Leave a Reply