Udruženje Roditelji obilježava Svjetsku nedjelju dojenja

SND poster manjiU svijetu se od sjutra do 7. avgusta obilježava Svjetska nedjelja dojenja, a da se Crna Gora drugu godinu nađe na mapi organizatora Svjetske nedjelje dojenja potrudilo se udruženje Roditelji koje će u toku tog perioda organizovati niz aktivnosti pod sloganom „Uz podršku do uspješnog dojenja“.

  • 3. avgusta u tržnom centru Mall of Montenegro (na prvom spratu) tačno u podne, udruženje Roditelji će, uz podršku tržnog centra Mall of Montenegro otvoriti Kutak za dojenje, u kojem će majke ubuduće moći da u prijatnoj atmosferi i ambijentu „dnevne sobe“ podoje svoju djecu, ali i pogledaju materijal udruženja Roditelji o dojenju i saznaju na koji način mogu zatražiti podršku i pomoć drugih mama sa iskustvom u dojenju. Na samom otvaranju organizoatori će obradovati prisutne majke poklonima koje će pripremiti kompanija Donator.
  • 7. avgusta, u 18 sati, u Dječijem parku na Kruševcu biće organizovano okupljanje na kojem će predstavnice Udruženja razgovarati sa gostima i prisutnim majkama o glavnim temama ovogodišnje Svjetske nedjelje dojenja. Naši gosti će biti pomoćnica ministra zdravlja Mira Jovankovski Dašić, licencirana savjetnica za dojenje iz Srbije, Tereza Kiš Miljković i glumica Žana Gardašević Bulatović koja će govoriti o svom iskustvu dojenja. Organizaciju ovog događaja, kao i prethodne godine, sponzorisala je kompanija Rosa koja već neko vrijeme svoje aktivnosti usmjerava ka  podršci neonatologije u Crnoj Gori.

Udruženje Roditelji poziva roditelje da nam se pridruže u toku ova dva događaja, prenesu nam svoja iskustva i mišljenja o ovom najvažnijem načinu ishrane beba, i čuju savjete ljekara specijalista i savjetnice za dojenje. Članice udruženja će oba dana nositi posebne majce sa natpisima Uz podršku do uspješnog dojenja i Ja znam da mogu, možeš i ti, koje je obezbijedio Studio Xdesign i na taj način pomogao obiježavanje Svjetske nedjelje dojenja u Crnoj Gori.

Udruženje je pripremilo i poster i flajer sa porukama gdje i kako zatražiti pomoć o dojenju, ali i sa prikazom proračuna koliko je novca potrebno u toku prve godine bebinog života ukoliko se ona hrani vještačkim mlijekom. Posteri će biti dostavljeni svim crnogorskim porodilištima kako bi bili dostupni što većem broju porodilja.

Tema ovogodišnje Svjetske nedjelje dojenja je Podrška dojenju: najbliža majkama, koja u fokus stavlja vršnjačko savjetovanje kojem će se u narednom periodu posvetiti i Udruženje Roditelji koje planira da oformi grupu majki volonterki sa iskustvom dojenja. One će, nakon obuke stručnjaka, svim majkama koje im se budu obraćale za savjet o infomaciju pomagati putem posebne telefonske linije, putem portala Roditelji.me, ali i u direktnom kontaktu.

Svjetska nedjelja dojenja se obilježava već 21. godinu u preko 150 zamalja svijeta, a u organizaciji Svjetske alijansa za podršku i promociju  dojenja (WABA).

Ciljevi svjetske nedjelje dojenja 2013. su:

– skretanje pažnje na važnost vršnjačkog savjetovanja u pomoći majkama i podršci dojenju:

– upoznavanje javnosti sa korisnim stranama vršnjačkog savjetovanja i udruživanje na širenju programa vršnjačke podrške;

– ohrabrivanje svih koji podržavaju dojenje, bez obzira na njihovo obrazovanje, da se pridruže savjetnicama i obuče kako bi pomagali majkama i bebama;

– identifikovanje kontakata lokalnih grupa za podršku majkama koje doje;

– apelovanje na vlade i porodilišta na globalnom nivou da implementiraju Deset koraka ka uspješnom dojenju, posebno Deseti korak, kako bi unaprijedili dužinu trajanja i stopu isključivog dojenja.

Zašto je vršnjačko savjetovanje neophodno:

Mnoge majke prestaju da isključivo doje ili prestaju u potpunosti da doje u prvih nekoliko dana do šest sedmica nakon porođaja, čak iako su se porodile u Bolnicama po mjeri bebe. Tradicionalno su žene dobijale podršku od starijih žena iz porodice ili okruženja, naročito u prvih 40 dana nakon porođaja. Ipak, kako se društvo mijenjalo, naročito pod uticajem urbanizacije, članovi porodice sada često žive udaljeni jedni od drugih, a pritisak na majke da se što prije vrate na posao prouzrokovali su da ovaj period brige za majku i bebu jednostavno nestane.

Pomoć je zato neophodna od strane zdravstvenih radnika, prijatelja ili partnera. Ipak novom sistemu podrške često nedostaje dovoljno iskustva ili vještine da pruži podršku isključivom dojenju. Čak i zdravstveni radnici, kao što su doktori, sestre, babice i dule često nisu obučeni za podršku dojenju. Mnogi zdravstveni radnici trpe pritisak da provedu šte je manje moguće vremena sa jednim pacijentom, što usložnjava ovaj problem. Najjeftiniji i uz to najbolji način da se obezbjedi potrebna podrška majkama gde profesionalna pomoć nije dostupna je vršnjačko savjetovanje.

Savjetnice su obično žene iz lokalne zajednice koje su obučene da podržavaju dojenje, bez obzira na obrazovanje. Lako su dostupne, žive blizu doma majke, i svakodnevno pružaju podršku.

Šta su dužnosti savjetnica za dojenje?

Savjetnice za dojenje mogu raditi od kuće, u zdravstvenom centru ili u bolnici. Njihov način rada poštuje majčino dostojanstvo, zdravsteni sistem podrške i one sa kojima rade. Podržavaju majke da doje tako što ih slušaju i pomažu im da preskoče barijere i otkriju načine da dopuste da dojenje postane dio njihovog svakodnevnog života. Njihov cilj je da pomognu majkama da dobro startuju i da uspostave isključivo dojenje uz tačne informacije koje su adekvatne njihovim potrebama. One takođe moraju znati kada nisu u stanju da rješavaju nastali problem i na koga da upute majku.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply