Šta podrazumijeva psihofizička priprema trudnica?

PIŠE: Stručni tim škole za trudnice Mamma Mia

trudnica vjezbaŽene koje vježbaju za vrijeme trudnoće lakše kontrolišu povećanje tjelesne težine, jednostavnije vraćaju kilažu koju su imale prije trudnoće, zadržavaju bolje raspoloženje, osiguravaju zdrav san pa se tako pripremaju za porođaj i psihofizički zahtjevne prve dane majčinstva.

Svaki segment trudnoće utiče na statiku  mijenjajući je. Normalno je da tijelo otežano prati sve te promjene i da se mišići ne stižu prilagoditi svim tim opterećenjima, posebno ako trudnica dobije previše kilograma. Zato je potrebno uključiti fizičku aktivnost kako bi se kontrolisalo povećanje tjelesne težine i tijelo prilagodilo što prije promjenama.

Škola za psihofizičku pripremu obuhvata praktični i teorijski dio. Praktični dio obuhvata vježbe cijelog tijela sa naglaskom na one mišiće na kojima je najveće opterećenje, a to su mišići koji su odgovorni za održavanje normalnog uspravnog stava, dakle mišići trbušnog zida, leđa, gornjih ekstremiteta, mišići karličnog dna koji su izloženi sve većem pritisku kako se beba razvija. To su kondicione vježbe koje su prilagođene specifičnom stanju trudnice. Zatim, Kegelove vježbe koje su, između ostalog, jako učinkovite jer sprječavaju inkontinenciju u toku trudnoće i nakon nje. Poseban akcenat se stavlja na vježbe disanja koje kada se pravilno primenjuju povećavaju plućnu ventilaciju i beba se bolje snabdijeva kiseonikom koji dobija od majke preko krvnih sudova pupčanika. Isto tako važne vježbe relaksacije kojima se postiže maksimalna iskorišćenost kiseonika i vježbe za vensku cirkulaciju.

Teorijskim dijelom trudnica stiče znanja o pripremi za odlazak u porodilište, kada se javiti i kako prepoznati kontrakcije, upoznati je sa fazama porođaja i vježbama disanja u toku samog porođaja. Na teorijskim časovima trudnica se priprema i za period nakon porođaja, šta obuhvata njega novorodjenčeta i  priprema za najvažniji zadatak i “prvu vakcinaciju” bebe – dojenje.

Programom psihofizičke pripreme se usvajaju vještine pravilnog disanja, jačanja muskulature koja nosi najveći teret tokom trudnoće, i na taj način se trudnica priprema za najljepši čin porođaj i prvi kontakt sa bebom.

SOS linija baner

Procedure i Izazovi Samohranog…

Leave a Reply